از کجا گواهینامه ایزو بگیریم؟
مراحل گرفتن گواهینامه ایزو ، مراحل اخذ گواهینامه ایزو ، روش گرفتن گواهینامه ایزو ، روش اخذ گواهی ایزو ، روش دریافت گواهی ISO به شرح زیر میباشد:
مشخص نمودن اهداف سازمان
انتخاب نوع گواهینامه ایزو
مشاوره و شناخت مراجع صادر کننده و شناخت مرکز اعتبار دهنده و تشخیص مرجع IAF دار با مرجع غیر IAF
انتخاب مرجع صدور گواهینامه ایزو با توجه به اهداف گرفتن گواهینامه ایزو
مستندسازی و اجرای مستندات
انجام ممیزی بر روی سیستمهای مستقر شده
ثبت و صدور گواهینامه ایزو
نگهداری از سیستم یا سیستمهای مدیریتی پیاده شده
استعلام و ریجستری اعتبار گواهینامه ایزو
بعد از دریافت مدرک ایزو اگر مرجع صدور گواهینامه ایزو خصوصی باشد خب مسلما درون سایت AB خصوصی قابلیت رجیستری دارد. ولی اگر مدرک ایزو را تحت عنوان گواهینامه ایزو اصل و معتبر دریافت نمودید. شما باید ریجستری و استعلام اصالت و اعتبار گواهینامه ایزو را با توجه به کد رهگیری بر روی گواهی از طریق سایت IAF انجام دهید.
مشخص نمودن اهداف سازمان
کلیه سازمانها و شرکتهایی که قصد دریافت گواهینامه ایزو را دارند مسلما هدف یا دلیلی باعث شده که گواهینامه یا گواهینامههای ایزو را درخواست کنند. یک مدیر و مسئول آگاه میداند برای رسیدن به یک نتیجه مطلوب و مؤثر در فعالیتهایش باید اهدافش را مشخص نماید. طراحی و اجرای مستندات ایزو در راستای فرهنگ مشتری مداری و احترام به حقوق مصرفکنندگان ، انجام کارهای بازرگانی و صادرات محصولات و خدمات، شرکت در مناقصات، حضور موفق در بازارهای داخلی، برند سازی، تبلیغات و بازاریابی و معرفی گستردهتر محصولات و خدمات، اصناف و بنگاههای اقتصادی و غیره همگی میتوانند از اهداف سازمانها و شرکتهایی باشند که انواع گواهینامههای ایزو را درخواست میکنند.
انتخاب نوع گواهینامه ایزو
گواهینامهها و استانداردهای ایزو بسیار طیف وسیع و گستردهای دارند و هر سازمان و مجموعهای میتواند با توجه به زمینه فعالیتی که دارد یک یا چند گواهینامه ایزو را درخواست نماید. گواهینامهها و استانداردهای ایزو به دو صورت عمومی و تخصصی تهیه و تدوین شدهاند. اکثر شرکتها و مجموعهها ابتدا مهمترین و پرکاربردترین گواهینامههای ایزو که جنبه عمومی دارند را درخواست میکنند و بعد با توجه به نوع فعالیت و محصول و خدمتی که دارند گواهینامه ایزو تخصصی را نیز درخواست میکنند.
گواهینامههای اساسی و مهم عمومی ایزو
سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ گواهینامه عمومی ISO 9001
ایزو ۱۴۰۰۱ سیستم مدیریت زیست محیطی گواهینامه عمومی ISO 14001
سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی ایزو۴۵۰۰۱ گواهینامه عمومی ISO 45001
ایزو ۱۰۰۰۲ سیستم مدیریت رسیدگی به شکایات مشتریان گواهینامه عمومی ISO 10002
گواهینامههای عمومی دیگری هستند که هر شغل و کسب و کاری با هر نوع زمینه فعالیتی میتوانند آنها را بگیرند. البته هر سازمان و مجموعهای هم یکسری فرایندها و فعالیتهای تخصصی را انجام میدهد که برای تمامی فرآیندهای تخصصی نیز استانداردهای تخصصی نیز تهیه و تدوین شده است. برخی از استانداردهای پرکاربرد تخصصی ایزو عبارتنداز:
گواهینامه ایزو ۲۲۰۰۰ سیستم مدیریت ایمنی در صنایع غذایی برای سازمانها و شرکتهای فعال در حوزه مواد غذایی، گواهینامه ایزو ۲۹۰۰۱ سیستم مدیریت کیفیت – نفت و گاز و پتروشیمی برای سازمانها و شرکتهای فعال در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی و گواهینامه ایزو ۱۳۴۸۵ سیستم مدیریت کیفیت در صنایع و تجهیزات پزشکی برای سازمانها و شرکتهای فعال در حوزه تجهیزات پزشکی و غیره .
شناسایی مراجع صدور گواهینامه ایزو و شناسایی مراکز اعتبار دهنده و تشخیص مرجع صدور IAF دار نسبت به مرجع صدور غیر IAF ازمهمترین قسمتهای اخذ گواهینامه ایزو میباشد.
مراجع صدور گواهینامه ایزو
سازمانها و شرکتهای بسیار زیادی بعنوان مراجع صدور گواهینامه ایزو در تمام دنیا و در ایران فعالیت میکنند. ازاین تعداد مراکز فقط برخی ازآنها بصورت معتبر و قانونی فعالیت میکنند ولی خب هیچ کدام از آنها اعتراف به نداشتن اعتبار نمیکنند و حتی جوری تبلیغات میکنند و ادعا دارند کار بقیه مراجع غیر قانونی و نامعتبر است و کار خودشان معتبر. طبق یک ضرب المثل معروف قدیمی هیچکس نمیگوید ماست من ترش است. اکثر این مراکز نامعتبر اسم خود رابه یکسری الفاظ و سازمانها و وزارتخانههای دولتی میبندندتا ذهن مشتریان رادرگیر و منحرف کنند. مسلما با توجه به این توضیحات مشتریان و متقاضیان انواع گواهینامههای ایزو میپرسندکه راه تشخیص و شناسایی مراجع معتبر و رسمی چگونه است؟ تشخیص اعتبار و اصالت گواهینامه ایزو چگونه است؟ راه شناسایی مراجع صدور گواهینامه ایزو چگونه انجام میشود؟ مراجع صدور گواهی ایزو را چطور میشه شناسایی کرد؟
تشخیص اعتبار و اصالت مراجع صدور گواهینامه ایزو
راه تشخیص اعتبار و اصالت مراجع صدور گواهینامه ایزو را ابتدا بامعرفی یک نهاد بینالمللی و معتبر شروع میکنیم. International Accreditation Forum به معنی انجمن اعتبار دهندگان بین المللی گواهینامه ایزو یک نهاد معتبر و رسمی در کل دنیا میباشد که با کلمه مخفف IAF نامیده میشود. اکثر کشورهای دنیا که تابع قوانین و دستورالعملهای سازمان بینالمللی استاندارد هستند عضو انجمن IAF هستند. کشور ایران هم با نمایندگی مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران با نام اختصاری NACI عضو IAF است. لیست کامل تمام نمایندگیهای هر کشوری که عضو انجمن اعتبار دهندگان بین المللی هستند در سایت رسمی IAF به آدرس www.iaf.nu منتشر شده است.
نمایندگان کشورهای عضو سازمان IAF بعنوان یک نهاد اعتبار دهنده با نام Accerdiation Body فعالیت میکنند. به نهادهای اعتبار دهنده به صورت اختصاری AB نیز میگویند. AB ها به چه مراکزی اعتبار میبخشند؟ وظیفه نهاد اعتبار دهنده عضو انجمن اعتبار دهندگان بین المللی چی هست؟ AB چیست؟
AB ها همان نهادهای اعتبار دهندهای هستند که کار نظارت و بازرسی و تأیید و بررسی شرکتهای صادر کننده گواهینامه ایزو رادارند. به سازمانها و شرکتهایی که کار صدور گواهینامه ایزو رابرعهده دارند Certification Body یا مراجع آدرس کننده گواهینامه ایزو میگویند. مراجع صدور گواهینامه ایزو را به اختصار CB مینامند. بنابراین هنگامی که CB صادر کننده گواهینامه ایزو تحت اعتبار یک AB فعالیت داشته باشد و AB اعتبار دهنده نیز عضو انجمن IAF باشد کار CBمرجع صادر کننده گواهینامه ایزو معتبر و قانونی است و هنگامی که CB صادر کننده گواهینامه ایزو تحت اعتبار AB عضو در IAF رانداشته باشد کار مرجع صادر کننده گواهینامه ایزو معتبر و رسمی نیست.
تفاوت اخذ گواهینامه ایزو از مراجع IAF دار و مراجع غیر IAF
اخذ گواهینامه ایزو ازمراجع IAF دار به خاطر اینکه کار بر روی روال قانونی و رسمی باید پیش برود و تمامی مراحل یک به یک پیش برود کار گرفتن گواهینامه ایزو هم هزینه و هم زمان بیشتری را نیاز دارد. ولی خب ارزشش را دارد چرا که گرفتن گواهینامه ایزو از راه درست و اصولی یعنی پایبند بودن به اجرای درست قوانین و دستورالعملهای سازمان ایزو و محکم شدن پایههای توسعه و پیشرفت یک مجموعه میشود. ولی آیا تمامی سازمانها و شرکتها میتواننداز مراجع IAF دار گواهینامه ایزو بگیرند؟ خب مسلما جواب خیر است. بسیاری از سازمانها و شرکتها بنا به دلایلی همچون کمبود بودجه، نداشتن زمان لازم و همچنین به خاطر نداشتن ساختاری مناسب نمیتوانند از مراجع IAF دار تقاضای گواهینامه ایزو داشته باشند و به همین علت به سراغ مراجع غیر IAF میروند.
انتخاب مرجع صدور گواهینامه ایزو
شما متقاضی محترم با اطلاعاتی که از دو نوع مرجع صدور گواهینامه ایزو به دست آوردید میتوانید براحتی با توجه به هدفی که دارید نوع مرجع صادر کننده گواهینامه ایزو را برای مجموعه و سازمان خود انتخاب کنید. اهداف شما از دریافت گواهینامه ایزو میتواند شرکت در مناقصه، انجام صادرات، برندسازی و تبایغات، بازاریابی و طراحی و پیاده سازی واقعی استانداردهای ایزو جهت جذب مشتریان و مصرف کنندگان بیشتر و سود آوری بیشتر باشد.
عوامل مؤثر بر انتخاب مرجع صدور گواهینامه ایزو
عواملی همچون هزینه و زمان و تمایل به پیاده سازی واقعی استانداردهای ایزو و همچنین تقاضای کارفرما نیز در کنار اهداف بر روی انتخاب مرجع صادر کننده گواهینامه ایزو اثر گذار می باشند. خیلی از سازمانها و شرکتها تمایلی به صرف کردن هزینههای بالا ندارند و دوست دارند با کمترین هزینه گواهینامه ایزو دریافت کنند. گاهی اوقات هم یکسری از سازمانها مخصوصا شرکتهای پیمانکاری زمان کافی ندارند و اگر دیر اقدام کنند مناقصه را از دست میدهند. همچنین یکسری از سازمانها تمایلی به اجرای اصولی استانداردهای ایزو ندارند و فقط صرفا بدنبال اخذ گواهینامه ایزو هستند.
مستندسازی و اجرای استانداردهای ایزو
سازمانها و شرکتهایی که CB یا مرجع صدور گواهینامه ایزو معتبر و اصل را برای گرفتن گواهینامه ایزو انتخاب میکنند ملزم به طراحی و اجرای مستندات و پیاده سازی استانداردهای ایزو هستند. البته سطح پیاده سازی مستندات ایزو بستگی به سطح سخت گیری مرجع صدور گواهینامه ایزو دارد. بصورت کلی نمونه مستندات گواهینامه ایزو شامل خط مشی کیفیت، نظامنامه کیفیت، چارت سازمانی، فرمها و دستورالعملها و نمونه روشهای اجرایی میشود.
ممیزی مستندات و ثبت و صدور گواهینامه ایزو
ممیزی و بررسی قوانین و دستورالعملهای لارمه در دو بخش اجرا میشود. مرحله اول ممیزی داخلی یا همان ممیزی ابتدایی است که جهت رفع عدم انطباقات و انجام اقدامات اصلاحی و برای بر طرف کردن عیبها و نقصهای احتمالی از طرف کارشناس داخلی مجموعه انجام میشود. البته چنانچه سازمان نیاز به کارشناس و ممیز داشته باشد میتواند به صورت رایگان از مشاوره و ممیزی کارشناسان مرکز ما بصورت رایگان استفاده نماید. مرحله دوم ممیزی نهایی هست که ممیزی از طرف کارشناس و بازرس مرجع صدور گواهینامه ایزو صورت میگیرد. و بعد از بازدید نهایی چنانچه نواقصی وجود نداشت رأی به صدور گواهینامه ایزو میدهد.
استعلام و ریجستری اعتبار گواهینامه ایزو
متقاضی محترم گواهینامه ایزو اگر از مراجع خصوصی گواهینامه ایزو بگیرد خب قطعا نیازی به ریجستری گواهینامه ایزو ندارد. ولی اگر از مراجع معتبر و اصل گواهینامه ایزوی خود را دریافت کرده باشد برای اطمینان از اعتبار و اصالت مدرکش باید از طریق مراجعه به سایت رسمی انجمن IAF کار ریجستری گواهینامه ایزو را انجام دهد. اگر نام نهاد اعتبار دهنده یعنی AB در لیست IAF بود بعد وارد لینک AB شوید و نام CB مورد نظرتان را سرچ کنید بعد از مشاهده نام CB وارد لینک مرجع شوید و کد رهگیری بر روی گواهینامه ایزو را سرچ نمایید با مشاهده کد رهگیری داخل سایت CB عضو انجمن IAF اعتبار و اصالت گواهینامه ایزو محقق میگردد.
اخذ گواهینامه ایزو سریع و ارزان
دریافت گواهینامه ایزو سریع و ارزان خواسته غالب شرکتهایی هست که به دنبال اخذ و دریافت گواهینامه ایزو بخصوص برای مناقصات هستند و سازمانهایی که می خواهند درون مناقصه شرکت کنند غالبا فرصت آنچنانی ندارند و به همین جهت دنبال این هستندکه گواهینامه ایزو را در کوتاهترین فرصت دریافت کنند.
مطالب مهم دیگر مرتبط با این مقاله
گواهینامه ایزو – ۷۹۱۶۵-۰۲۱ – اخذ ایزو – گرفتن ایزو – دریافت ایزو