سیر تا پیاز گواهینامه ایزو ISO
سیر تا پیاز گواهینامه ایزو سوالی هست که برای متقاضیان اخذ ایزو پیش میاید. گواهی نامه ایزو از مهمترین و اصولی ترین گواهینامه های مورد نیاز شرکتهاست من باب مقاصد و اهداف مختلفی علی الخصوص مناقصات ، شرکتها و سازمانهای متقاضی به دنبال گواهی ایزو هستند اهداف شرکتها من باب اخذ گواهی ایزو را به این شرح می توان طبقه بندی کرد.
دلایل اخذ گواهینامه ایزو
اخذ گواهی ایزو برای تبلیغات و برند سازی
دریافت گواهینامه ایزو جهت رقابت با رقبای همکار
اخذ گواهی ایزو برای شرکت در بازارهای ملی و بین المللی ( مناقصات )
دریافت ایزو جهت پیاده سازی واقعی سیستمهای مدیریتی
اهداف سری دیگری که تنها خود شخص متقاضی ایزو می داند.
هنگامی که یک شرکت ، سازمان و یا موسسه و مجموعه، مجموعه ای از الزامات و همچنین استانداردهای لازمه با هر گونه حوزه ای را پیاده سازی نماید و از طریق ممیز تایید گردد آن موقع هست که می تواند گواهی نامه ایزو مورد نظرش را دریافت کند.
صفر تا صد اخذ گواهینامه ایزو
سیر تا پیاز گواهی نامه ایزو دغدغه ی اغلب شرکتها و سازمانهای متقاضی اخذ ایزو هست. ایزو بحثی ناشناخته هست که وقتی از افراد سوال میگردد، ایزو چیست؟ اکثرا از این مقوله و مبحث شناختی ندارند و تنها در حد یک نام، اسم ایزو را از طریق تلویزیون شنیدند. و البته شرکتها و سازمانها اطلاعاتشان به نسبت عامه مردم بیشترست و شاید اطلاعاتی اولیه به نسبت دیگران دارند که البته آن میزان اطلاعات هم کافی نیست. سیر تا پیاز گواهی نامه ایزو را اگر بخواهیم بیان کنیم چند مبحث و موضوع را در بر میگیرد و شامل می شود و چند سرفصل مهم می شود:
ایزو چیست؟ ISO چیست؟
مراحل دریافت گواهینامه ایزو
انواع گواهی نامه ایزو
مراجع ثبت و صدور ایزو
هزینه دریافت گواهی نامه ایزو
مدت زمان اخذ و دریافت گواهینامه ایزو
و بسیاری مباحث دیگر و همچنین سر فصلهای دیگری که درباره مبحث ایزو پیش خواهد آمد. در ذیل به توضیحی کوتاه در مورد این چند سرفصل می پردازیم:
ایزو چیست؟
ایزو مجموعه ای از الزامات و همینطور انواع استانداردهای مدون و بیان شده برای مشاغل و شرکتهای مختلف و متنوع هست که درون سازمان بین المللی ایزو تهیه و تدوین میشوند و سپس منتشر می شود. مقر سازمان ایزو در ژنو سوئیس هست و تمامی کشورها درون آن سازمان عضو هستند. تمامی انواع استانداردها و گواهی نامه ها و الزاماتشان متناسب نیاز سازمانها و شرکتها و حوزه فعالیتشان درون سازمان ایزو تنظیم و تدوین شده و سپس منتشر می شود. استانداردهای بسیاری درون سازمان ایزو تدوین و گردآوری شده اند که تعدادشان متعدد و بسیار زیاد هست و متناسب هر حوزه فعالیتی یک و یا چند استاندارد مختلف تدوین شده است.
انواع گواهی نامه ایزو
همان طورکه بیان شد استانداردهای بسیار زیادی درون سازمان ایزو تهیه و تدوین شده و منتشر گردیده است. به طور کلی میتوان استانداردهای ایزو مدوین شده زیر نظر سازمان جهانی ایزو را به دو گروه کلی طبقه بندی کرد: استانداردهای ایزو عمومی ، استانداردهای ایزو تخصصی .
استانداردهای ایزو عمومی دسته ای از استانداردها هستند که برای کلیه ی شرکتها و سازمانها مفید و کافی هست و فرقی ندارد در چه زمینه ای فعالیت می کنند. جدا از نوع فعالیت شرکتها این گروه از استانداردهای عمومی الزاماتی را تعریف و تبیین می کند که برای همه ی آنها کاربرد دارد. از عمومی ترین و مهمترین انواع استانداردهای ایزو که از تمامی انواع ایزو بیشتر کاربرد دارد و کاربردی تر محسوب می شود، سه استاندارد بسیار معروف را می توان نام برد: ایزو 9001 تحت عنوان سیستم مدیریت کیفیت ، ایزو 14001 تحت عنوان سیستم مدیریت زیست محیطی و ایزو45001 تحت عنوان سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی . این سه گواهی نامه ایزو از مهمترین و عمومی ترین انواع ایزو هستند که آنقدر مهم هستند که وقتی این سه سیستم مدیریتی را به صورت یکسان و هماهنگ و یکپارچه درون سازمانی پیاده سازی کنیم گفته می شود سازمان موفق به طراحی و پیاده سازی یک سیستم مدیریت یکپارچه درون سازمانش شده است که در اصطلاح IMS گفته می شود.
استانداردهای ایزو تخصصی و گواهی نامه های ایزو تخصصی ، الزامات مورد نیاز حوزه فعالیتی خاص را بیان و تعریف میکند و مرتبط با یک حوزه فعالیت خاص هست و قسمت عمده ای از استانداردها را تشکیل می دهد زیرا که متناسب حوزه فعالیت و نوع فعالیت هر سازمان یک یا چندین استاندارد تهیه و تدوین گردیده است. از این میان می توان این استانداردها را به عنوان نمونه بیان کرد که بیشترین کاربرد را دارند:
ایزو22000 تحت عنوان سیستم مدیریت ایمنی در صنایع غذایی جهت فعالیت شرکتها در زمینه صنایع غذایی و زنجیره تامین صنایع غذایی
ایزو29001 با عنوان سیستم مدیریت کیفیت در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی که مورد استفاده ی شرکتهای فعال و مرتبط در حوزه ی نفت ، گاز و پتروشیمی هست
ایزو10015 سیستم مدیریت کیفیت – آموزش برای شرکتها و سازمانهایی کاربردیست که در حوزه آموزش فعالیت می کنند
ایزو29990 سیستم مدیریت کیفیت خدمات آموزش من باب موسسات غیر رسمی مجموعه هایی که فعالیتشان در حوزه آموزش به صورت تخصصی تعریف می گردد.
ایزو10006 تحت عنوان سیستم مدیریت کیفیت – مدیریت پروژه مخصوص شرکتها و سازمانهایی می باشد که حوزه فعالیتشان پروژه محور است.
ایزو20000با عنوان سیستم مدیریت خدمات IT مختص مجموعه ها، شرکتها و سازمانهای فعال درحوزه ی IT
ایزو 15189 باعنوان سیستم مدیریت کیفیت ویژه آزمایشگاههای تشخیص طبی
ایزو 13485تحت عنوان سیستم مدیریت کیفیت ویژه صنایع و تجهیزات پزشکی
ایزو16949 با عنوان سیستم مدیریت کیفیت در صنایع خودرو سازی
و بسیاری انواع استاندارد دیگر.
مراحل اخذ گواهینامه ایزو
مراحل اخذ و ثبت و صدور گواهینامه ایزو به طور کلی شامل مراحل زیر می شود:
تعیین هدف از اخذ گواهینامه ایزو
انتخاب نوع گواهینامه ایزو
تعیین و انتخاب مرجع ثبت و صدور گواهی ایزو
مستند سازی و استقرار و پیاده سازی ایزو
ممیزی داخلی و ممیزی خارجی و ممیزی نهایی
ثبت و صدور گواهی نامه ایزو
سیر تا پیاز گواهینامه ایزو ISO مستلزم اینست. ابتدا شرکتها و سازمانهای متقاضی و متقاضیان دریافت گواهی ایزو بایستی هدفشان را از اینکه می خواهند ایزو بگیرند، مشخص کنند. که این اهداف در بالا بیان شد. بعد از تعیین هدف از اخذ و دریافت گواهینامه ایزو نوبت می رسد. به نوع گواهینامه ایزو متناسب نیاز سازمان که در بالا به صورت تیتروار بیان شد و شرکت متقاضی و متقاضیان اخذ ایزو باید بداند که به کدام نوع گواهی نامه ایزو نیاز دارد و البته سه نوع استاندارد ایزو عمومی ، ایزو9001 ، ایزو14001 و ایزو45001 را در صورت داشتن تمکین مالی حتما دریافت کنند.
بعد از اینکه نوع گواهی ایزو مشخص شد، نوبت به تعیین یک مرجع صادر کننده ایزو میرسد که بسیار بسیار مهم هست. شرکتهای زیادی هستند که اقدام به ثبت و صدور ایزو می کنند و بسیاری از مراجع خود را معتبرترین می دانند و رقبای خود را فاقد اعتبار دانسته و معرفی می کنند. پس با این تفاسیر اطلاع از مراجع معتبر صادر کننده ایزو از مهمترین مراحل و دغدغه های اخذ ایزو هست که متقاضیان محترم می توانند با یک تماس با مرکز سیستم کاران اطلاعات لازم و کافی را دریافت کنند و مراجع معتبر ایزو را شناخته و با خیال راحت بابت اخذ گواهی نامه ایزو اقدام کنند.
در مرحله بعد مستندات ایزو متناسب استاندارد ایزو مورد نظر تهیه میگردد. و بعد با توجه به مستندات پیاده سازی انجام می گیرد. در نهایت نیز ممیزی توسط شخص ممیز انجام میشود. انطباقها و عدم انطباقها مورد بررسی قرار می گیرد. و عدم انطباقها رفع می گردد. در نهایت بر طبق ممیزی نهایی ممیز اجازه صدور گواهی ایزو را صادر می نماید.
مراجع صادر کننده ایزو
مراجع صادر کننده ایزو را در اصطلاح CB می نامند که خود این CB ها تحت اعتبار یک نهاد دولتی تحت عنوان AB فعالیت می کنند و مدیریت می گردند و در نهایت خود AB بایستی تحت اعتبار یک نهاد بین المللی با عنوان IAF فعالیت کند. مجموعه ای از مراجع ساختگی در ایران نیز علی الخصوص هستند که تحت اعتبار IAF نیستند و AB و CB مستقل از IAF هستند و به این دست مراجع غیر IAF می گویند.
هزینه و مدت زمان دریافت گواهینامه ایزو
سیر تا پیاز گواهینامه ایزو ISO و هزینه و مدت زمان دریافت گواهی ایزو برای اکثر شرکتها علی الخصوص شرکتهای نوپا بسیار مهم می باشد. و به همین جهت به دنبال اخذ گواهی ایزو فوری و ارزان هستند. بابت هزینه و زمان دریافت ایزو بسیار اهمیت می دهند و اما باید مراقب باشند که انقدر خود را درگیر اخذ ایزو فوری و ارزان نکند. که در دام مراجع صادر کننده گواهینامه ایزو تقلبی بیوفتند. برای اخذ گواهینامه ایزو متناسب زمان و هزینه خودتان با مرکز سیستم کاران تماس بگیرید.
مرکز سیستم کاران به عنوان یک مرکز عام المنفعه از سیر تا پیاز گواهی نامه ایزو و اخذ ایزو را به شما توضیح میدهد. و شما را به گواهی ایزو معتبر متناسب وقت و هزینه و نیازتان می رساند.
مطالب مهم دیگر مرتبط با این مقاله
گواهینامه ایزو – ۷۹۱۶۵-۰۲۱ – اخذ ایزو – گرفتن ایزو – دریافت ایزو