مراحل اخذ ایزو ISO
مراحل اخذ ایزو ISO ، مراحل خاص و مشکلی نیست و باتوجه بنوع مراجع صادر کننده استاندارد ISO مراحل اخذ ایزو ISO فرق دارد. قطعا گواهی نامه های اصیل بایستی دارای اعتبار IAF باشند که شرایط دریافت سخت تری دارند.
شرایط دریافت گواهینامه ISO را به طور کلی می توان اینگونه تعریف کرد:
تعیین هدف از دریافت گواهي نامه ايزو
مشخص کردن نوع گواهینامه ISO
انتخاب مرجع ثبت و صدور ISO
مستند سازی ایزو و پیاده سازی ISO
ممیزی داخلی و خارجی ایزو
مرحله ممیزی نهایی ایزو
صدور گواهینامه ISO
تعیین هدف از دریافت گواهینامه ISO
شرکتهای متقاضی ISO جهت دریافت گواهی نامه ISO اهداف مختلفی دارند، اهداف شرکتهای متقاضی ISO و متقاضیان دریافت ISO را می توان این گونه طبقه بندی کرد:
دریافت گواهینامه ISO جهت شرکت در مناقصات
اخذ گواهینامه ISO جهت مطرح شدن در بازارهای ملی و بین المللی
دریافت ISO جهت شرکت در بازارهای جهانی ( مناقصات )
گرفتن گواهی نامه ISO برای تبلیغات و برند سازی
دریافت گواهی ISO برای رقابت در میان رقبا
اخذ گواهینامه ISO جهت پیاده سازی واقعی
دریافت ISO با دیگر اهداف سری سازمانها
متقاضیان ISO باید حتما در ابتدا هدفشان را از دریافت گواهینامه ISO مشخص کنند.
تعیین نوع گواهینامه ISO
انتخاب نوع گواهی ISO، متناسب شرايط و ضوابط و همچنین زمینه ی فعالیت و وسع و گستردگی مجموعه ی متقاضي از مراحل ديگر مراحل اخذ ایزو ISO مي باشد. گوناگوني و تعدد انواع ايزو ها بسیار زیاد هست و متناسب هر حوزه کاری گواهی ISO خاص آن حوزه کاری تهیه و تدوین و منتشر گردیده است. به طور كلی ايزوها در دو بخش طبقه بندی می گردند.
گواهینامه ایزو عمومی
برخي از آن انواع استاندارد ایزو عمومي بوده و پر مصرف ميباشند و من باب کلیه ی مشاغل کاربرد دارند. استانداردهاي عمومي در حوزه هاي مختلف كاربردی هستند و در تمامی صنايع مورد استفاده قرار ميگيرند.
ایزو 14001 با عنوان سيستم مديريت زيست محيطي . ایزو 9001 سيستم مديريت كيفيت و ایزو 45001 سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای . استانداردهاي عمومي اما در تمامی صنایع و تمام حوزه های فعاليتي ميتوان به كار گرفت. ایزو 9001 مهمترین و عمومی ترین و به عنوان مادر تمامی استانداردها محسوب می شود. سه استاندارد ایزو14001 ، ایزو45001 و ایزو9001 یار و همراه همیشگی یکدیگر هستند و الزاماتشان مکمل هم هستند و به همین جهت پیاده سازی یکپارچه و هماهنگ این سه استاندارد ، سیستم مدیریت یکپارچه را در سازمان به وجود می آورد که به آن اصطلاحا آی ام اس گفته می شود.
گواهینامه ایزو تخصصی
اما گواهي هاي تخصصي ایزو تنها درحوزه مختص به خود یک شغل قابل استفاده هستند. بعنوان مثال استاندارد ایزو 22000 تحت عنوان سيستم مديريت ايمني در حوزه صنايع غذايي، فقط درفعاليت هايی که به هر نحوی با صنايع غذايي مرتبط هستند کاربردی هست و نمي توان از آن ایزو مثلا در حوزه صنایع خودرو سازي استفاده كرد.
تعیین مرجع صادر کننده ايزو
مراجع صادر كننده ISO با همدیگر متفاوتند. مراکز ایزو به طور کلی دو دسته ميباشند.
مراجع ثبت و صدور ایزو IAF
دسته ای از آنها که از اعتبار جهاني انجمن IAF بهره مند هستند و معتبرترین نوع گواهی ایزو هستند. مراجع IAF که معتبرترین هستند تاکید بر پياده سازي صحيح وكامل الزامات با توجه به مستندات دارند و به همین جهت سختگیری خاصی روی پیاده سازی صورت می گیرد که البته پیاده سازی واقعی استاندارد ایزو برای شرکت متقاضی خیلی مهم هست و سبب بهره وری بالایی خواهد شد.
انجمن IAF درون سایت سازمان ايزو به عنوان تنهاترین مرکز و همچنین تنهاترین نهاد معتبر در حوزه ثبت و صدور ISO معرفی گردیده و غیر از نهاد بین المللی IAF نهاد دیگری را در حوزه ISO قبول ندارد. کلیه ی کشورها درون سازمان ISO عضویت دارند و نمایندگانی را درون IAF دارند که به اين نمايندگان به اصطلاحا و اختصار AB ميگويند. که در معنای نهادهای اعتبار دهنده ISO هستند و خودشان گواهی ISO صادر نمی کنند. وظیفه ثبت و صدور ایزو را به مراجع دیگری تحت عنوان مراجع صادر کننده ISO ویا همان CB واگذار می کنند و این AB باید که از قوانین IAF تابعیت کند. كار AB ها اعتبار دهي به مراجع صادر كننده ISO و یا همان CB ها ميباشد و همچنین تنها AB موجود در ايران NACI هست.
تعداد زیادی CB هستند که تحت نطر هر AB فعالیت می کنند. تعداد مراجع صادر كننده گواهينامه های ایزو بسيار زياد هست. بعضی از اين مراكز تحت نظارت انجمن بین المللی IAF هستند. اعتبار اين نوع گواهی ISO که دارای اعتبار IAF هست بالاترین اعتبار ایزو به شمار میاید و در سطح بین المللی مورد قبول می باشد.
مراجع صادر کننده ایزو غیر IAF
دسته ديگر از مراجع ایزو ، مراجعي هستند كه زير نظر انجمن IAF نیستند و مدرك اعطا شده ی آنها نسبت به گواهی نامه های صادره IAF دارای اعتبار بسیار كمتري هست. البته اين گواهينامه ها در کشور ايران وبسیاری كشور هاي همسايه مورد قبول هست وتنها در برخی از فعاليتها مثلا صادرات، اغلب دارای كاربرد و اعتبار لازمه نیست. بنابراين شركتهايي كه هدفشان از اخذ ایزو تبليغات وبرندسازي هست و اهداف دیگری که قبلا ذکر شد به جز صادرات به دنبال دريافت گواهي ايزو هستند می توانند
از طریق مراجعي هم كه تحت نظر انجمنIAF نيستند اقدام کنند.
پیاده سازی مستندات ISO
مستند سازی و پیاده سازی ایزو ، مرحله بعدی در خصوص مراحل دریافت گواهینامه ISO هست. متقاضي اخذ ایزو در این مرحله طرحهاي اجرايي الزامات استاندارد را بر مبنای فرايند هاي مجموعه تهيه و تدوین كرده و بعد از آن به برپايي طرحهاي مدون و كليه مستندات استاندارد اقدام می کند. آموزش كاركنان و مديران مجموعه در مرحله پیاده سازی حائز اهمیت هست و هم مدیران کلیدی و هم کارکنان بهترست آموزش لازمه را ببینند.
ممیزی
سپس مرجع صادر كننده ايزو، شرکت متقاضی رابراي انجام مميزي مطلع مي نمايند. ازطریق مرجع صادر كننده ISO یک كارشناس به مجموعه متقاضی فرستاده ميشود كه بهش افسر مميزي گفته می شود، که به بررسي تمهيدات انجام شده ميپردازد و چنانچه در پياده سازي مشکل خاصی مشاهده نشود، گواهی ايزو را صادر مي نمایند اما در صورتي كه عدم انطباقی ديده شود، مميزي به زمان ديگري می افتد و متقاضي در این زمان فرصت دارد آنها را رفع کند.
مراکز مشاوره زیادی وجود دارند که میتوانند با کمک به موسسات من باب شرايط وموقعيت مجموعه در كوتاهترين زمان ممکن گواهینامه ایزو مورد نظر را كسب كنند. این مراکز با استفاده از تجارب خودشان میتوانند به راحتی مشخص کنند که برای موسسه و شرکت متقاضی کدام نوع از گواهی ISO مناسب هست. مرکز مشاوره سیستم کاران با استفاده از متخصصین مجرب و با تجربه خود در تمامی مراحل، مجموعه را راهنمایی کرده تا نشان ایزو برای آنها صادر گردد.
ثبت و صدور گواهینامه ایزو
وقتی که تمام مراحل اخذ گواهی ایزو طی گردید و ممیزی نیز صورت گرفت و شخص ممیز سازمانش را تایید کرد، در نهایت امر شرکت متقاضی ایزو را حائز شرایط دریافت گواهینامه ایزو به مراجع صادر کننده ایزو معرفی می کند و در نهایت گواهی نامه ایزو صادر می گردد، جهت سهولت کار خود مراجع صادر کننده ایزو می توانند که از صفر تا صد اخذ و دریافت ايزو را به مراجع صادر کننده ایزو بسپارند.
براي اطمينان از اصالت گواهي ایزو ، چنانچه گواهینامه ایزو صادر شده تحت اعتبار IAF باشد می توان از طریق سایت IAF اصالت آن را استعلام گرفت. در خصوص گواهینامه های ایزو غیر IAF نیز مي توان، كد يا شماره اي که بر روي گواهينامه درج شده را در سايت اصلي سازمان اعتبار دهنده که البته ساختگی هستند، استعلام كرد تا از صحت و اعتبارش اطمينان حاصل نمود.
مرکز سیستم کاران تمامی خدمات آموزشی را بصورت رایگان در اختیار متقاضیان عزیز قرار میدهد. مرکز ما تمامی انواع گواهی نامه ایزو را از مراجع معتبر در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه در اختیار متقاضیان قرار می دهد.
با ما در تماس باشید
مطالب مهم دیگر مرتبط با این مقاله
گواهینامه ایزو – ۷۹۱۶۵-۰۲۱ – اخذ ایزو – گرفتن ایزو – دریافت ایزو