ویژگی های استانداردهای ISO چیست؟
ویژگی های استانداردهای ISO چیست؟ منشأ استانداردهای ISO در سازمان بین المللی استاندارد است که نام خود را از آن دریافت کرده اند. این سازمان غیر دولتی در 23 فوریه 1947 در ژنو سوئیس تأسیس شد. و در بیش از 200 کشور جهان حضور دارد. ماموریت آن ارتقاء استفاده از استانداردهای صنعتی و تجاری در سطح بین المللی است
در اوایل دهه 1980 ،ISO کمیته های فنی مختلفی را برای کار بر روی تدوین استانداردهای مشترک که در سراسر جهان پذیرفته شود ، تعیین کرد. نتیجه این کار در سال 1987 منتشر شد. از طریق آنچه بعداً به عنوان سیستم مدیریت کیفیت ISO 9000 شناخته شد ، که اکنون از نظر کیفیت مرجع مطلق است.
از آن زمان ، استانداردهای ISO تدوین شد. که در مناطق یا گروه های مختلف برای حل طیف وسیعی از مسائل ، از جمله مدیریت کیفیت ، ایمنی و خطرات شغلی گرفته تا محیط زیست و مسئولیت اجتماعی و بسیاری دیگر ، گسترش یافت.
از آنجا که ویژگی های استانداردهای ISO به دلیل منطق کار در سطح جهانی به طور فزاینده ای پیچیده است ، به روز رسانی با زمینه های درمانی جدید به طور مداوم در حال ظهور است که در نهایت استانداردهای جدیدی را ایجاد می کند.
پرکاربردترین استانداردهای ایزو
در حقیقت ، برخی از شناخته شده ترین استانداردهای ISO به شرح زیر است:
ایزو 14001 : با هدف دستیابی به تولید تجاری با کمترین تأثیر زیست محیطی ممکن است.
گواهینامه ایزو 22000 : تمرکز بر تولید مواد غذایی برای تضمین حفظ کافی آن
ISO 26000 : مربوط به مسئولیت اجتماعی هر سازمان مولد است
گواهینامه ISO 28000 : با هدف رفع خطرات حمل و نقل در فرآیند توزیع محصول
ISO 45001 : با هدف تنظیم سیستم های ایمنی و بهداشت شغلی برای کارگران
گواهینامه ISO 50001: با هدف تضمین استفاده کارآمد از انرژی در تولید مشاغل.
به طور خاص ، سیستم مدیریت کیفیت ISO 9000 با هدف استانداردسازی تولید ، از طریق استفاده از روش کنترل شده ای که کیفیت محصول تولید شده را بدون توجه به کشوری که در آن انجام می شود ، تضمین می کند.
بنابراین ، سیستم مدیریت کیفیت ISO 9000 هم برای تولیدکنندگان و هم برای خریداران محصولات و خدمات مفید است.
مزایای استانداردهای ISO برای مشاغل
از نظر فنی ، استانداردهای ISO برای ارائه راهنمایی ، هماهنگی ، ساده سازی و یکسان سازی استانداردها به شرکت ها و سازمان ها به منظور کاهش هزینه ها ، افزایش اثربخشی و ایجاد استانداردهای مشترک برای محصولات و خدمات بین المللی ایجاد شده است.
با گذشت سالها ، ویژگیهای استانداردهای ISO به گونه ای توسعه میابد که امروزه شرکتها و سازمانهایی که تحت این استانداردها گواهی می دهند ، مزایای متفاوتی را در بازار و درون خود شرکت به دست می آورند.
موارد زیر تنها برخی از مزایای بسیاری از استانداردهای ISO است:
عناصر جدیدی را برای یک سازمان به منظور دستیابی و حفظ سطوح بالاتر کیفیت در محصول یا خدمات ارائه شده ارائه دهید.
به لطف پیاده سازی فرآیندهای بهبود مستمر ، به طور قابل ملاحظه ای وظیفه تصمیم گیری را در زمان و محتوا ساده کنید.
کمک به برآوردن نیازهای مشتری که به طور فزاینده ای با استفاده گسترده از اینترنت و به ویژه شبکه های اجتماعی تقاضا شده است.
به شرکت ها اجازه دهید هزینه ها را کاهش داده ، سودآوری بیشتری را افزایش داده و بهره وری خود را افزایش دهند ، با حاشیه رقابت بیشتر.
باعث کاهش قابل توجه رد یا نارضایتی از نظر تولید محصولات و خدمات می شود.
افزایش اعتماد به نفس محیط شرکت: مشتریان ، تامین کنندگان ، دوستان و بستگان ؛ و حتی خود کارکنان و مدیران
امکان دسترسی بیشتر و بهتر به گروه های جدید کاربران یا مصرف کنندگان ، مشتریان بزرگ ، مدیریت های مختلف و غیره را ممکن می سازد.
با افزایش مجموع مزایای قبلی ، که ذاتی گواهینامه های ISO است ، حجم تجارت را افزایش دهید.
لازم به ذکر است که ویژگی های استانداردهای ISO اجازه می دهد تا کاربرد آنها بسیار فراتر از حوزه تجاری باشد و حتی به حوزه های متفاوتی مانند ساختارهای دولتی ، سلسله مراتب نظامی و عملکرد تحصیلی دانشگاه ها نیز برسد.
تعریف سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001
در حالی که این درست است که ویژگی های استانداردهای ISO یکی از مولفه های گسترده مجموعه استانداردهای ISO بود ، اما این امر به طور خاص با ISO 9001 اتفاق افتاد ، زیرا شرایط و اصول آن را مشخص می کند و علاوه بر آن دستورالعمل های کلی آن را نیز ارائه می دهد.
به طور خاص ، ISO 9001 ابزارهای مدیریتی را ارائه می دهد که امکان تعریف سیاست ها و اهداف کیفی سازمان ها را فراهم می کند ، علاوه بر نظارت و اندازه گیری عملکرد فرایندهای آنها ، ویژگی های محصولات آنها را مشخص کرده و پیشرفت مستمر را در سازمان تشویق می کند.
جدیدترین به روزرسانی ISO 9001 در سال 2015 بود و بنابراین با نام ISO 9001: 2015 شناخته می شود. انتشار و بروزرسانی آن در نتیجه پذیرش اکثریت کشورهای عضو سازمان بین المللی استاندارد صورت گرفت.
با توجه به همه اینها ، تعریف سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001 را می توان به عنوان مجموعه ای از سیاست ها ، فرایندها و سوابق خلاصه کرد که استانداردهای داخلی را که بر اساس آنها یک شرکت هنگام تولید و ارائه محصولات یا ارائه خدمات به مشتریان خود اداره می شود ، تعریف می کند.
قبل از اجرا ، هر سیستم مدیریت کیفیت باید با نیازهای شرکت سازگار باشد. برای این منظور ، همان استاندارد ISO 9001 مجموعه ای از دستورالعمل ها را ارائه می دهد که حضور همه عناصر مربوطه را تضمین می کند.
علاوه بر این تعریف سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001 ، جالب است بدانید که شرکت های بیشتری تصمیم به پیاده سازی این استاندارد مدیریت کیفیت می گیرند. صرف نظر از اندازه ، مسیر یا منطقه خاص یک شرکت ، داشتن این گواهینامه می تواند مسیر جدیدی را برای تجارت آنها رقم بزند
مطالب مهم دیگر مرتبط با این مقاله
گواهینامه ایزو – ۷۹۱۶۵-۰۲۱ – اخذ ایزو – گرفتن ایزو – دریافت ایزو