نمودار OPC

نمودار OPC یا Operation Process Chart یک ابزار بسیار ساده و مفید جهت نمایش مراحل انجام کار و فرایند اجرایی تولید است
5/5 - (100 امتیاز)

نمودار OPC

چارت فرآیند عملیات یا نمودار OPC چیست؟ نمودار OPC یا Operation Process Chart یک ابزار بسیار ساده و مفید جهت نمایش مراحل انجام کار و فرایند اجرایی تولید است. اکثر صنایع چندین محصول مختلف تولید و یا مونتاژ میکنند بنابراین نمودار OPC برای نمایش توالی فرایند اهمیت بالایی دارد.

فلوچارت فرایند عملیات یا نمودار OPC با یک سری علامت مشخص عملیات تحقق محصول و فرایندهای ساخت محصول را تشریح می نماید. نمودار OPC نشان میدهد تقدم و تاخر تمامی عملیات ها و بازرسی های یک فرایند تولید یا مونتاژ چطور صورت میگیرد.

نمودار فرآیند عملیات

ترسیم نمودار فرآیند عملیات دانش و اطلاعات کافی می طلبد. ابتدا باید معنای تمامی اشکال بکار رفته در نمودار فرایند عملیات مشخص گردد. سه شکل هندسی مهم در نمودار فرایند عملیات وجود دارد:

دایره: به معنای عملیات است و وقتی کار و فعالیتی صورت میگیرد با دایره نمایش میدهیم.

مربع: این شکل هندسی نمایانگر بازرسی است و در مراحل نظارت و بررسی بکار میرود.

دایره داخل مربع: نمایانگر بازرسی حین انجام عملیات است. اگر هنگام انجام یک فرایند بازرسی انجام گردد این علامت بکار میرود.

رسم نمودار OPC

مراحل رسم نمودار OPC کدامند؟ برای رسم نمودار OPC بایستی چند گام طی شود. باید بدانیم نمودار OPC فرایند تولید یک محصول را شرح میدهد. بنابراین بایستی با دقت تمامی این مراحل شناسایی گردند. مراحل رسم نمودار OPC عبارتند از:

در گام اول بایستی قطعه یا جزء اصلی محصول شناسایی و مشخص گردد.

گام بعدی استخراج یک فهرست عملیات و بازرسی کامل از فرایند تولید محصول انجام گیرد.

برای ترسیم نمودار بایستی از گوشه راست بالای صفحه شروع کنیم.

ابتدا قطعه اصلی همراه مشخصات اش از طریق ترسیم یک خط افقی وارد فرایند تولید میگردد.

نوع و شرح عملیات روی قطعه اصلی با توجه به توالی انجام آن در سمت راست هر علامتی که در خط عمودی میکشیم درج میگردد.

عملیات بر قطعه اصلی ادامه می یابد تا وقتی قطعه یا جزء دیگری به قطعه اصلی ملحق گردد. این عمل با رسم یک خط افقی از چپ به راست که خط عمودی را قطع میکند صورت میگیرد.

در نهایت تمام مراحل به ترتیب و بر اساس جریان کلی فرایند شماره گذاری میگردند.

OPC
OPC درحقیقت مستنداتی راکه بمعرفی مراحل تولید و فرآیندها میپردازد جمع آوری ومنظم میکند. OPC رابصورت نمودار درختی میتوان تهیه کرد.

نمودار OPC در مهندسی صنایع

بطور کلی نمودار OPC در مهندسی صنایع کاربرد زیادی دارد. مهندسی صنایع یکی از شاخه های مدیریت مهندسی است. این نمودار به افزایش کارایی و بهینه سازی سیستم ها، فرایندها و تجهیزات می پردازد. OPC یا نمودار فرایند یک ابزار بسیار مهم در مهندسی صنایع است. در اجرای اتوماسیون صنعتی نیز کاربرد دارد.

در واقع نمودار فرآیند عملیات OPC  ( Operation Process Chart ) کار ارزیابی موارد مهم در مهندسی صنایع را انجام می دهد. بنابراین دانستن علم OPC از الزامات موضوع ارزیابی کار و زمان می باشد. همچنین خیلی از کارفرماها از تولیدکنندگان خود نمودار های OPC و FPC مطالبه می کنند.  باعث می گردد درک مراحل تولید برای عموم کارکنان آسان گردد. همچنین تشخیص و بررسی تمامی گام های تولید تحقق می یابد. در نهایت OPC می تواند به کارشناسان مهندسی صنایع در استاندارد سازی فرایند تولید کمک نماید. زیرا با بررسی فرایند تولید کالا گام های اضافی حذف می گردد و دیگر مراحل ارتقا می یابند.

FPC چیست؟

افراد زیادی میخواهند بدانند FPC چیست؟ FPC یا نمودار فرایند جریان کار یک ابزار مهم دیگر برای بهینه سازی فرایندها هست. فعالیتهای غیر ضروری و ناکارآمد را شناسایی میکند. نمودار FPC عملیات و زمان انجام را ترسیم میکند. بدین ترتیب زمان انجام فرایند تولید نیز تعیین میگردد.

نمودار فرایند جریان کار ( Flow Process Chart ) نیز علامت هایی جهت نمایش زمان و فرایند تولید دارد. این علامت ها شامل موارد زیر است:

دایره: مانند نمودار OPC بیانگر عملیات است.

مربع: بازرسی را نشان میدهد.

لوزی: این علامت بیانگر تصمیم گیری است. وقتی برای یک فرایند تصمیماتی اخذ گردد از این علامت کمک میگیریم.

مثلث برعکس: انبارش یا ذخیره را تداعی میکند. وقتی در فرایند تولید یک قطعه انبارش میگردد با علامت مثلث برعکس نمایش میدهیم.

فلش: حمل و نقل و جابجایی قطعات را در فرایند تولید بیان میکند.

نمونه نمودار OPC و FPC

دانلود نمونه نمودار OPC و FPC برای صنایع تولیدی اهمیت زیادی دارد. تدوین نمودار OPC و FPC یک بخش مهم در صنایع تولیدی است. تمامی صنایع بایستی برای تمامی محصولات خود نمودار فرایند عملیات و نمودار فرایند جریان کار ترسیم نمایند. دانلود نمونه نمودار OPC و FPC از وب سایت مرکز سیستم کاران بصورت رابگان امکان پذیر است. اما نمودار OPC و FPC بصورت نمونه در وبسایت در قسمت دانلود رایگان مستندات ایزو وجود دارند. شرکتها بایستی متناسب با فرایند تولید محصول خود تغییراتی در آنها ایجاد نمایند.

رسم نمودار OPC در اکسل

برای رسم نمودار OPC در اکسل چند مرحله وجود دارد. اکسل یک ابزار بسیار کاربردی با صدها قابلیت مختلف است. امکانات مختلف نرم افزار اکسل، سرعت و کیفیت ترسیم نمودار OPC را بالا میبرد. برای رسم نمودار OPC در اکسل مراحل زیر را دنبال میکنیم:

ابتدا وارد تب Insert شوید و گزینه ILLUSTRATION را انتخاب نمایید.

از قسمت Shapes و بخش Flowchart اشکال مورد نظر خود را انتخاب کنید. با کلیک در قسمت موردنظر در Sheet شکل را بکشید.

پس از تغییر اندازه اشکال و انتخاب سایز مد نظر خود با کشیدن گوشه های شکل مراحل فرایند عملیات را در هر شکل تایپ کنید.

برای رسم فلش نیز از گزینه Illustration و قسمت Shapes میتوانید ترسیم کنید.

برای ایجاد یک ظاهر تمیزتر و مرتب میتوانید از تب Pagelayout و قسمت Gridline تیک گزینه View را بردارید.

در نهایت یک عنوان برای نمودار OPC در اکسل انتخاب کنید و فایل مورد نظر Save و ذخیره نمایید.

تفاوت OPC و FPC

سوال تفاوت OPC و FPC چیست؟ را اینگونه می توان پاسخ داد که OPC یا نمودار فرایند عملیات برای نمایش مراحل و گام های تولید یک محصول بکار میرود. چارت اف پی سی نسخه ای کامل تر و با جزئیات بیشتر از نمودار او پی سی است که طول زمان هر فرایند را بررسی میکند. نمودار فرایند جریان کار برای کاهش اتلاف وقت و حذف مراحل اضافی کاربرد دارد. نمودار  فرایند جریان کار سه نوع دارد:

فلوچارت اف پی سی نیروی انسانی: فعالیت نیروی انسانی در طول زمان را نمایش میدهد. در فرایندهای صنایع و خدماتی که نیازمند بررسی فعالیت نیروی انسانی هستند، بکار میرود.

FPC نمودار تجهیزات و ماشین آلات: نوع و زمان فعالیتهایی که توسط ماشین آلات انجام می گردند را ترسیم میکند.

 نمودار FPC مواد: که حمل و نقل و تغییرات روی مواد و شرایط نگهداری مواد در طول زمان را نشان میدهد.

او پی سی چیست؟

نمودار او پی سی یا نمودار فرایند کلی یک نمای کلی از فرایند تولید و سیستم درگیر در تولید به تصویر میکشد. در نمودار او پی سی OPC تنها فعالیتهای اصلی یعنی عملیات، بازرسی و بازرسی حین عملیات با ترتیب وقوع ثبت می گردند. اما در خصوص اینکه فعالیت ها در کدام واحد یا توسط کدام کارکنان انجام می گردند، اطلاعاتی درج نمی نماییم. بنابراین بطور کلی و قابل درک برای کارکنان مختلف فرایند تولید یک محصول مشخص می گردد.

FPC چارت

نمودار فرایند جریان کار یا FPC چارت توالی جریان تولید یک محصول را نشان میدهد. تمامی فعالیتهای کوچک و بزرگ با نماد مناسب قابل نمایش هستند. FPC چارت مانند نمودار OPC است. اما مراحل بیشتری مانند تصمیم گیری، انبارش و حمل و نقل را نیز نمایش میدهد. نمونه FPC چارت بصورت رایگان از وب سایت مرکز سیستم کاران قابل دانلود است. در این مقاله نمونه چارت فرآیند عملیات جهت الگوبرداری موجود است. نمونه نمودار مذکور در این سایت فقط جنبه الگو برداری دارد. لذا شما می توانید پس از مطالعه آنرا متناسب با نیاز سازمان ویرایش و اصلاح نمایید.

گواهینامه ایزو معتبر و قابل استعلام
اخذ گواهینامه ایزو ISO معتبر و قابل استعلام در کمترین زمان و پایین ترین قیمت

دریافت گواهینامه ایزو

جهت دریافت گواهینامه ایزو CE نیاز الزامی به چارت OPC نیست. اما وجود نمودار OPC جهت نمایش روند تولید محصول کمک شایانی به مهندسان می کند. در واقع نمودار OPC با نشان دادن ایستگاههای کاری مختلف و اجزای محصول، راهنمای خوبی برای شناخت محصول می کند. همچنین مستند سازی نمودار OPC باعث می شود هیچ یک از ایستگاههای کاری از کار نیوفتد.

اهمیت دریافت گواهینامه ایزو در سازمان شما جهت مدیریت بهینه سازی شرکت با بهترین روشهای استاندارد هماهنگ و مطابق است. دریافت گواهینامه ایزو برای سازمان ها و شرکت ها ضروری است. بسیاری از سازمانها و شرکتها بدنبال دریافت گواهینامه‌های ایزو هستند. برخی از این سازمان‌ها تمایل به پیاده‌سازی الزامات و مستندات را ندارند و بدنبال دریافت گواهینامه ایزو بدون ممیزی هستند. متقاضیان عزیز می توانند درخواست اخذ ایزو ، مراحل ، شرایط ، مدارک و نحوه اخذ گواهینامه ایزو را از طریق ایمیل ، تلگرام ، واتساپ و یا هر پیام رسان دیگر از طریق شماره همراه 09198386295 ارسال نمایند. یا بر روی دکمه زیر کلیک فرمایید.

دانلود فرم درخواست ایزو
گواهینامه ایزو یکی از انواع گواهینامه های مهم جهت مناقصات ، رقابت ، تبلیغات ، صادرات و مطرح شدن در بازارهای جهانی هست

 

مرکز سیستم کاران با تلفن تماس 79165-021 بصورت 24 ساعته آماده ارائه مشاوره رایگان است . شما عزیزان می توانید با مشاوره کارشناسان مرکز ما جهت اخذ گواهینامه های ایزو در کمترین زمان و کمترین هزینه اقدام نمایید.

مطالب مهمی که متقاضیان بدنبال آن هستند.

مطالب فنی و کاربردی مورد نیاز کارشناسان و علاقمندان به ایزو ISO

5 Responses

  1. نمودار فرایند عملیات که تو سایت قراردادین مفید و مثر بود ما ازش الگوبرداری کردیم ممنون

  2. فرایند عملیات تو سازمان های امروزی حایز اهمیت است مطالب مندرج در سایت شما مفید و کاربردی بود ممنون

  3. نمودار OPC یا نمودار فرایند عملیات برای تمامی صنایع و کارخانه های تولیدی ضروری است. ما با کمک نمونه نمودار OPC در وب سایت شما یک نمودار OPC برای خودمان طراحی کردیم.

  4. واقعا از مطلب این وب سایت در مورد نمودار OPC لذت بردم همه موارد کامل توضیح داده شده و نمونه نمودار OPC هم بسیار مفید هستش

  5. فلو چارت فرایند عملیات یا نمودار OPC بایستی حتما توسط کارشناسان خبره مهندسی صنایع تدوین شود و برای کارخانه های صنعتی ضروری است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینکهای مفید و مرتبط
enemad-logo