سر فصلهای مهم
Toggleروش اجرایی ممیزی داخلی دستورالعمل ممیزی داخلی
روش اجرایی ممیزی داخلی منطبق با ISO 9001:2015 تهیه و تدوین گردیده است. این روش اجرایی توسط مشاورین خبره مرکز سیستم کاران به زبانی ساده تدوین شده و در اختیار شما متقاضیان محترم قرار میگیرد. دریافت گواهینامه های ایزو همواره مستلزم اجرایی کردن مستندات ایزو می باشد.
روش اجرایی ممیزی داخلی ، انطباقها و رفع عدم انطباقهای موجود در سازمان را در فواصل زمانی برنامه ریزی شده تشریح می کند. کارشناسان ایزو ، این روش اجرایی را به عنوان یک روش اجرایی عمومی در سیستمهای مدیریتی ، شامل ایزو 9001 و ایزو 14001 و ایزو 45001 و ایزو 22000 و ایزو 27001 و ایزو 29001 و ایزو 10002 و ایزو 10004 و ایزو 10001 و تمامی استانداردها می توانند استفاده نمایند.
متن کامل روش اجرایی ممیزی داخلی ، به همراه فرمهای مربوطه در زیر آمده است.
1 – هدف :
تشريح چگونگي برنامه ريزي و اجراي مميزي هاي داخلي به منظور حصول اطمينان از انطباق فعاليت هاي موثر بر كيفيت، ایمنی ، بهداشت و محیط زیست و نتايج مربوط به آنها با ترتيبات برنامه ريزي شده و همچنين حصول اطمينان از كارآيي سيستم مديريت یکپارچه (IMS) مي باشد.
2– دامنه كاربرد :
اين روش اجرايي كليه فعاليتهاي سيستم مديريت یکپارچه (IMS) و همچنين عملكرد كليه واحدهاي مؤثر بر كيفيت، ایمنی، بهداشت و محیط زیست را در جهت رعايت نيازمنديهاي استاندارد مديريت یکپارچه (IMS) را در شركت، دربرمي گيرد.
3– مسئوليت نظارت و اجرا :
- نظارت : نماینده مدیریت
- اجرا : واحد سیستم مديريت یکپارچه (IMS)
4– شرح:
4-1- واحد مديريت یکپارچه (IMS) در ابتداي هر سال مطابق با فرم جدول زمانبندي سالیانه ممیزی داخلی با كد F-03-00-01 نسبت به تنظيم و برنامه ريزي مميزي داخلي در طول سال جدید مبادرت می ورزد.
4-2- واحد مديريت یکپارچه (IMS) براساس جدول زمانبندي سالیانه ممیزی داخلی در هر نوبت اقدام به تهيه برنامه مميزي داخلي مطابق با فرم برنامه مميزي داخلي با كد F-03-00-02 مي گردد.
4-3- یک نسخه از برنامه ممیزی داخلی به مميز(ان) و مميزي شوندگان مربوطه ابلاغ ميشود. زمان ابلاغ حداقل دو هفته قبل از اجراي مميزي داخلی خواهد بود.
4-4- مميز(ان) داخلي براي اجراي مميزي مطابق برنامه انتخاب می گردند. اين افراد ميبايست علاوه بر آشنائي با مفاهيم استاندارد، دوره مميزي داخلي را گذرانده باشند. اين افراد ميبايست علاوه بر آشنائي كافي با اموري كه قرار است مميزي نمايند را داشته و مستقل از واحدهائي باشند كه فعاليت آنرا مميزي مينمايند.
4-5- نماينده مديريت چك ليست مميزي با کد F-03-00-03 را در اختيار مميز(ان) قرار داده و مميز(ان) مطابق برنامه مميزي كه به واحدها اعلام شده، اقدام به مميزي نموده و مطابق با چك ليست شواهد را دنبال مينمايند.
4-6- مميز(ان) نتايج حاصل از مميزي خود را در فرم گزارش نتايج مميزي داخلي با كد F-03-00-04 ثبت مي نمايند و به نماينده مديريت تحویل میدهند.
4-7- در صورتيكه در فرآيند يا واحد تحت مميزي، عدم انطباقي مشاهده گردد، مميز(ان) نسبت به تكميل فرم گزارش عدم انطباق با كد F-03-00-05 اقدام نموده و نسبت به تعيين اقدام اصلاحي لازم جهت رفع انطباق مورد نظر با مميزي شونده توافق نموده و جهت پیگیری تا حصول نتیجه در فرم اقدام اصلاحی با کد F-02-00-02 ثبت مینماید.
روش اجرایی ممیزی داخلی – وظایف نماینده مدیریت
4-8- نماینده مدیریت مطابق با روند تعریف شده در روش اجرایی مدیریت اقدامات اصلاحی با کد P-02 در موعد مقرر ( تاريخ مهلت انجام اقدامات اصلاحی ) جهت بررسي اقدامات اصلاحي و صحت و كارا بودن آن به واحدهاي ذيربط مراجعه نموده و در صورت صحت اقدامات اصلاحي و اطمينان از كارا بودن آن نسبت به ثبت نتيجه و تأييد اقدام اصلاحي انجام شده اقدام میکند.
اقدامات اصلاحي در صورتی که مؤثر نبوده و يا نياز به تعيين طول زمان بيشتري باشد با توافق مسئول واحد مميزي شونده نسبت به دادن مهلت مجدد اقدام میکند. در صورت عدم تایید مجدد مراتب جهت پيگيري و اعلام نظر به مدير عامل اعلام ميشود.
4-9- نماينده مديريت با توجه به كليه گزارشات مرتبط با مميزي داخلي، گزارش نهايي را تهيه و به مدير عامل تسليم مينمايد. اين گزارش به عنوان بخشي از ورودی جلسات بازنگري مديريت مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
4-10- فرایند ممیزی داخلی حداقل دو بار در سال با فواصل شش ماهه انجام می گردد. همچنین بنا به تشخیص جلسه بازنگری مدیریت واحد هایی بیش از دو بار در سال ممکن است مورد ممیزی قرار گیرند.
5– توزیع نسخ :
مطابق با فرم فهرست مستندات سیستم مديريت یکپارچه (IMS) توزیع شده است.
6- مدارک پیوست :
ردیف |
نام |
کد |
6-1 |
فرم جدول زمانبندي سالیانه مميزي داخلی |
F-03-00-01 |
6-2 |
فرم برنامه مميزي داخلي |
F-03-00-02 |
6-3 |
فرم چک لیست مميزي |
F-03-00-03 |
6-4 |
فرم گزارش نتايج مميزي داخلی |
F-03-00-04 |
6-5 |
فرم گزارش عدم انطباق |
F-03-00-05 |
6-6 |
فرم اقدام اصلاحی |
F-02-00-02 |
7-مدارک مربوطه :
ردیف | نام | کد |
7-1 |
P-02 |
روش اجرایی ممیزی داخلی ، اهمیت آن
روش اجرایی ممیزی داخلی یکی ازروشهای الزام شده در استاندارد ایزو 9001 ، ایزو 14001 و ایزو 45001 و HSE میباشد. نوع روش اجرایی ممیزی داخلی ساز و کاری جهت ممیزی و ارزیابی فرایندهای سازمان جهت حصول اطمینان از انطباق سیستم مدیریت پیاده سازی شده با استانداردهای ایزو ارائه میدهد. فرایند ممیزی داخلی جز لاینفک و جدانشدنی استانداردهای ایزو ISO میباشد.
فرایند ممیزی داخلی بخصوص در استانداردهای مدیریتی مانند ISO9001 ، ISO14001 و ISO45001 و HSE – MS نقش پررنگ و شفافی دارد و یکی از بندهای استانداردهای فوق الذکر شاخصا به فرایند ممیزی داخلی پرداخته است. به همین سبب از اقدامات مهم سازمان در راستای پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت ایزو 9001 ، سیستم مدیریت زیست محیطی ایزو 14001 و سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت ایزو 45001 تدوین و اجرای روش اجرایی ممیزی داخلی است.
روش اجرایی ممیزی داخلی و کاربردش در سایر ایزو ها
روش اجرایی ممیزی داخلی در تمامی مستندات انواع گواهینامه ISO کاربرد دارد. گواهینامه ISO10003 ، گواهینامه ISO10015 ، گواهینامه ISO29990 ، گواهی نامه ایزو 10006 ، گواهی نامه ایزو 21502 ، گواهی ایزو 20000 ، گواهی ایزو 15189 و دریافت گواهینامه های ایزو همواره مستلزم روشهای اجرایی و دستورالعملهای ممیزی داخلی هستند.
اخذ گواهینامه ایزو همواره بهمراه مستندات ایزو معنا می گیرد. گواهینامه ایزو وقتی صادر می گردد متقاضیان محترم جهت بهره وری بیشتر و بهتر نیاز به پیاده سازی گواهینامه ISO دریافتی خود دارند. جهت طراحی و پیاده سازی گواهی نامه ایزو نیاز هست مستندات ، روشهای اجرایی و دستورالعملها در دسترس شرکتهای دریافت کننده ایزو قرار گیرد.
روش اجرایی ممیزی داخلی ، انواع ممیزی
ممیزی سازمان به دو شکل صورت میگیرد. ممیزی اول شخص یاهمان ممیزی داخلی با ممیزیانی از اعضای سازمان به طوری که واحدهای سازمان فرایندهای یکدیگر را ممیزی مینمایند. روش اجرایی ممیزی داخلی تشریح همین ممیزی اول شخص یا ممیزی داخلی سازمان است. فرایند ممیزی داخلی حداقل دو بار درسال درفواصل شش ماهه صورت میپذیرد. ممیزی نوع دوم ممیزی شخص ثالث یا ممیزی خارجی است. نوع ممیزی شخص ثالث توسط شرکتهای گواهی دهنده ایزو یا همان CBها یا Certify Bodyها صورت میپذیرد.
ممیزی ایزو ISO چیست؟
بطور کلی سوال ممیزی ایزو ISO چیست؟ را اینگونه می توان پاسخ داد که ممیزی «ﺷﯿﻮه ای ﺑﺮای ارزﯾﺎﺑﯽ اثربخش ﺳﯿﺴـﺘﻢ ﻣـﺪﯾﺮﯾﺖ ﮐﯿﻔﯿـﺖ یک سازمان ﺑـﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺷﻨﺎﺳـﺎﯾﯽ رﯾﺴـﮏ ﻫﺎ و حصول اطمینان از ﺑﺮآورده ﺷﺪن اﻟﺰاﻣﺎت استانداردهای مختلف» است.
ممیزی گواهینامه ایزو یعنی بررسی و ارزیابی کلی فعالیت های یک شرکت و مطابقت آن با استانداردهای تعیین گردیده توسط ایزوست. هنگامی که یک شرکت گواهینامه ایزو دریافت میکند، یعنی کلیه قوانین ایزو را پذیرفته است. ممیزین به طور مرتب از مجموعه های دارای گواهینامه ایزو بازدید کرده و عملکرد و فعالیت های آن را مورد ارزیابی قرار میدهند. مزیت ممیزی iso، جهت دهی به کلیه امور و اهداف سازمان های مختلف است. که نتیجه آن گرفتن تصمیمات درست و آگاهانه توسط مدیران شرکت است.
ممیزی صدور گواهینامه ایزو
گواهینامه ایزو بعد از ممیزی و بررسی تمامی فرایندهای سازمان ، سوابق و مستندات سازمان و در صورت عدم وجود عدم انطباق ماژور یا عمده و رفع عدم انطباق مینور یا جزیی به سازمان اعطا میشود. نمونه ای از روش اجرایی ممیزی داخلی در زیر آورده شده است.
گواهینامه ایزو ارزان و فوری اما اگر بخواهیم روش اجرایی ممیزی را اجرایی کنیم، امری بعید هست. با توجه به پیاده سازی روش اجرایی ممیزی و زمانبری و هزینه بری آن دریافت گواهینامه ISO فوری و ارزان را امری بعید نشان می دهد.
مرکز مشاوره و اطلاع رسانی سیستم کاران ، به عنوان یکی از بزرگترین و اولین مراکز فعال در زمینه اخذ گواهینامه ایزو ، سیستمهای مدیریتی ، در خدمت متقاضیان محترم می باشد. این مرکز افتخار دارد به روزترین و کاملترین روشهای اجرایی مستندات ایزو را به رایگان در خدمت متقاضیان قرار دهد.
جهت دانلود رایگان مستندات ایزو اینجا را کلیک نمایید. لینک تمامی روش های اجرایی و دستورالعملها در سایت در قسمت دانلود رایگان مستندات ایزو قرار داده شده است.
دانلود رایگان فرم های ایزو ISO نیز در قالب وورد به راحتی امکانپذیر هست. می توانید این فرم ها را دانلود کنید و با توجه به نیاز و زمینه فعالیت خود آن را تغییر دهید.
دوره آموزشی ممیزی داخلی
دوره آموزشی ممیزی داخلی یک برنامه آموزشی است که به افراد و سازمانها کمک میکند تا فرآیندهای ممیزی داخلی را بهطور مؤثر و کارآمد انجام دهند. این دورهها معمولاً برای مدیران کیفیت، ممیزان داخلی و افرادی که در زمینه کنترل داخلی فعالیت میکنند، طراحی شدهاند. هدف اصلی این دورهها، بهبود فرآیندها و افزایش کارایی سازمانها از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف در سیستمهای مدیریتی و عملیاتی است. دوره های آموزشی باعث میگردد تا یک کارشناس ایزو و یا یک ممیز بتواند براحتی یک روش اجرایی ممیزی داخلی را تدوین کند.
در این دورهها، شرکتکنندگان با مفاهیم پایه ممیزی آشنا میشوند. این مفاهیم شامل اهداف ممیزی، اهمیت آن در بهبود عملکرد سازمان و اصول اخلاقی و حرفهای ممیزی است. همچنین، شرکتکنندگان یاد میگیرند که چگونه یک برنامه ممیزی مؤثر را طراحی و اجرا کنند. این شامل تعیین دامنه ممیزی، شناسایی منابع و زمانبندی مناسب برای انجام ممیزی است.
یکی از بخشهای کلیدی این دورهها، نحوه اجرای ممیزی است. شرکتکنندگان با تکنیکهای جمعآوری شواهد، مصاحبه با کارکنان و مشاهده مستقیم فرآیندها آشنا میشوند. پس از جمعآوری اطلاعات، تحلیل و ارزیابی دادهها انجام میشود تا نقاط قوت و ضعف شناسایی شوند. در نهایت، شرکتکنندگان یاد میگیرند که چگونه گزارشهای ممیزی را تهیه کرده و نتایج را به مدیریت ارائه دهند. این گزارشها باید شامل پیشنهادات عملی برای بهبود فرآیندها و اقدامات اصلاحی باشند تا سازمان بتواند به اهداف خود دست یابد.
در نهایت، دورههای آموزشی ممیزی داخلی نه تنها به بهبود فرآیندها کمک میکنند، بلکه به ایجاد فرهنگ بهبود مستمر در سازمانها نیز میانجامند. با فراهم کردن ابزارها و تکنیکهای لازم، این دورهها به سازمانها کمک میکنند تا بهطور مؤثری به چالشها پاسخ دهند و در راستای بهبود کیفیت و کارایی حرکت کنند.
گواهینامه آموزشی ممیزی داخلی
گواهینامه آموزشی ممیزی داخلی یک مدرک معتبر است که به افرادی که دورههای آموزشی مرتبط با ممیزی داخلی را با موفقیت گذراندهاند، اعطا میشود. این گواهینامه نشاندهنده آگاهی و مهارتهای لازم برای انجام ممیزیهای داخلی در سازمانها و شرکتها است و به افراد کمک میکند تا در زمینه مدیریت کیفیت و بهبود مستمر فرآیندها فعالیت کنند. تسلط کامل در انواع روش اجرایی ممیزی داخلی یکی از اهداف دوره های آموزشی تربیت ممیز داخلی است.
گواهینامه ممیزی داخلی معمولاً شامل دورههای آموزشی است که مباحثی مانند اصول و مفاهیم ممیزی، برنامهریزی و اجرای ممیزی، جمعآوری و تحلیل دادهها، و گزارشدهی نتایج را پوشش میدهد. این دورهها میتوانند به صورت حضوری یا آنلاین برگزار شوند و معمولاً شامل ارزیابیهای عملی و نظری هستند تا اطمینان حاصل شود که شرکتکنندگان تواناییهای لازم را کسب کردهاند.
اخذ گواهینامه ممیزی داخلی میتواند به افراد در ارتقاء شغلی و افزایش اعتبار حرفهای کمک کند. بسیاری از سازمانها به دنبال استخدام افرادی هستند که دارای این گواهینامه باشند، زیرا این مدرک نشاندهنده تعهد به بهبود کیفیت و توانایی در شناسایی و حل مشکلات در فرآیندهای سازمانی است. همچنین، این گواهینامه میتواند به سازمانها در تحقق استانداردهای بینالمللی و رعایت الزامات قانونی کمک کند.
دریافت گواهینامه آموزشی ممیزی داخلی نه تنها به رشد فردی و حرفهای افراد کمک میکند، بلکه به بهبود عملکرد کلی سازمانها نیز میانجامد. با داشتن ممیزان داخلی آموزشدیده، سازمانها قادر خواهند بود تا بهطور مؤثرتری به ارزیابی و بهبود فرآیندها بپردازند و در نتیجه به اهداف خود نزدیکتر شوند.
نحوه ثبت نام در دوره های آموزشی ممیزی داخلی سیستم کاران
نحوه ثبت نام در دورههای آموزشی ممیزی داخلی در آموزشگاه سیستم کاران معمولاً شامل مراحل زیر است:
- بازدید از وبسایت: ابتدا باید به وبسایت رسمی آموزشگاه سیستم کاران مراجعه کنید. در این وبسایت معمولاً اطلاعات مربوط به دورههای آموزشی، زمانبندی، هزینهها و سرفصلها درج شده است.
- انتخاب دوره: پس از بررسی دورههای موجود، دوره مورد نظر خود را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که سرفصلها و پیشنیازهای هر دوره را مطالعه کنید تا مطمئن شوید که دوره مناسب شماست.
- ثبت نام آنلاین: اکثر سازمانها امکان ثبت نام آنلاین را فراهم کردهاند. با کلیک بر روی گزینه ثبت نام، فرم مربوطه را پر کنید. اطلاعاتی از قبیل نام، نام خانوادگی، شماره تماس و ایمیل معمولاً مورد نیاز است.
- پرداخت هزینه: پس از پر کردن فرم ثبت نام، معمولاً باید هزینه دوره را پرداخت کنید. اطلاعات مربوط به روشهای پرداخت (مانند کارت به کارت، پرداخت آنلاین و …) در وبسایت موجود است.
- تأیید ثبت نام: پس از پرداخت، معمولاً یک ایمیل تأیید ثبت نام به شما ارسال میشود که شامل جزئیات دوره، زمان و مکان برگزاری است.
- آمادگی برای دوره: قبل از شروع دوره، ممکن است نیاز باشد که مواد یا منابع خاصی را مطالعه کنید. این اطلاعات نیز معمولاً در ایمیل تأیید یا در وبسایت ارائه میشود.
برای اطلاعات دقیقتر و بهروز، بهتر است به وبسایت سیستم کاران مراجعه کرده یا با واحد پشتیبانی آنها تماس بگیرید.
زمان بین دو ممیزی داخلی
زمان بین دو ممیزی داخلی در هر شرکتی معمولاً به عوامل مختلفی بستگی دارد و میتواند متفاوت باشد. یکی از الزامات در تدوین روش اجرایی ممیزی داخلی ، درج پریود زمانی بین دو ممیزی است. با این حال، برخی از نکات کلیدی که میتوانند تعیینکننده این زمان باشند عبارتند از:
- سیاستهای سازمانی: بسیاری از شرکتها سیاستهای خاصی برای برنامهریزی ممیزیهای داخلی دارند. این سیاستها ممکن است تعیین کنند که ممیزیها باید بهطور سالانه، نیمهسالانه یا با فواصل زمانی دیگر انجام شوند.
- نوع صنعت: در صنایع مختلف، الزامات و استانداردهای ممیزی متفاوت است. به عنوان مثال، در صنایع با ریسک بالا مانند داروسازی یا هوافضا، ممکن است نیاز به ممیزیهای بیشتر و با فاصلههای زمانی کوتاهتر باشد.
- نتایج ممیزیهای قبلی: اگر نتایج ممیزیهای قبلی نشاندهنده مشکلات جدی باشند، ممکن است شرکت تصمیم بگیرد ممیزیهای بیشتری را در فواصل نزدیکتر انجام دهد تا اطمینان حاصل کند که مشکلات برطرف شدهاند.
- تغییرات در فرآیندها یا سیستمها: اگر تغییرات عمدهای در فرآیندها یا سیستمهای مدیریتی یک سازمان رخ دهد، ممکن است نیاز به انجام ممیزیهای داخلی جدید برای ارزیابی تأثیر این تغییرات باشد.
- الزامات قانونی و استانداردها: برخی از صنایع تحت نظارتهای خاصی قرار دارند که ممکن است الزامات خاصی برای انجام ممیزیهای داخلی تعیین کنند.
بهطور کلی، فاصله زمانی بین دو ممیزی داخلی معمولاً بین 6 ماه تا 1 سال است، اما این زمان میتواند بسته به شرایط خاص هر سازمان متفاوت باشد.
شرح وظایف ممیز داخلی
شرح وظایف ممیز داخلی شامل مجموعهای از فعالیتها و مسئولیتها است که به منظور ارزیابی و بهبود فرآیندها و سیستمهای مدیریتی در یک سازمان انجام میشود. معمولا شرح وظایف ممیز ها در روش اجرایی ممیزی داخلی درج میگردد. وظایف اصلی ممیز داخلی عبارتند از:
- برنامهریزی ممیزی: تعیین زمان، محدوده و اهداف ممیزیهای داخلی بر اساس سیاستها و الزامات سازمان.
- جمعآوری اطلاعات: بررسی مستندات، سوابق و دادههای مرتبط با فرآیندها و سیستمهای مدیریتی به منظور کسب آگاهی کامل از وضعیت موجود.
- اجرای ممیزی: انجام ممیزیهای داخلی با استفاده از روشهای استاندارد، شامل مصاحبه با کارکنان، مشاهده فرآیندها و بررسی مستندات.
- تحلیل و ارزیابی: تحلیل اطلاعات جمعآوری شده و ارزیابی انطباق فرآیندها با استانداردها و الزامات سازمانی و قانونی.
- شناسایی عدم انطباقها: شناسایی نقاط ضعف، عدم انطباقها و فرصتهای بهبود در فرآیندها و سیستمها.
- گزارشدهی: تهیه گزارشهای ممیزی که شامل نتایج، یافتهها و پیشنهادات برای بهبود است و ارائه آن به مدیریت.
- پیگیری اقدامات اصلاحی: نظارت بر اجرای اقدامات اصلاحی و بهبودهای پیشنهادی و اطمینان از اینکه این اقدامات به درستی اجرا میشوند.
- آموزش و آگاهیبخشی: آموزش کارکنان در مورد الزامات و فرآیندهای ممیزی داخلی و افزایش آگاهی آنها در مورد اهمیت ممیزی و بهبود مستمر.
- بهروزرسانی مستندات: بهروزرسانی مستندات و رویههای مربوط به ممیزی داخلی بر اساس تغییرات در استانداردها و الزامات.
- گزارشدهی به مدیریت: ارائه گزارشهای دورهای به مدیریت در مورد وضعیت ممیزیهای داخلی و پیشرفتهای انجام شده.
این وظایف به ممیز داخلی کمک میکند تا به بهبود عملکرد سازمان و اطمینان از انطباق با استانداردها و الزامات کمک کند.
چک لیست ممیزی داخلی
چگونه می توان یک چک لیست ممیزی داخلی تهیه کرد؟ آیا چک لیست ها غالبا یا الزاما باید در همه شرکتها یکی باشد؟ نمونه چک لیست ممیزی را می توانیم خودمون تهیه کنیم؟ تدوین روش اجرایی ممیزی داخلی بهمراه چک لیستهای ممیزی ایزو چگونه انجام میگردد. این سئوالات و خیلی سئوالات دیگر در ذهن کارشناسان و ممیزان مبتدی هست.
تهیه چک لیست ممیزی داخلی یک فرآیند مهم است که به کمک آن میتوان اطمینان حاصل کرد که تمام جنبههای مهم ممیزی بررسی میشوند. در اینجا مراحل تهیه چک لیست ممیزی داخلی آورده شده است:
-
تعریف هدف ممیزی
– مشخص کنید که هدف از ممیزی چیست (مثلاً ارزیابی انطباق با استانداردها، شناسایی نقاط ضعف، یا بررسی کارایی فرآیندها).
-
شناسایی حوزههای ممیزی
– حوزهها و فرآیندهایی را که باید مورد بررسی قرار گیرند، شناسایی کنید. این موارد ممکن است شامل مدیریت کیفیت، منابع انسانی، مالی، عملیات و غیره باشند.
-
بررسی استانداردها و الزامات
– استانداردها و الزامات مربوط به حوزههای مورد نظر را بررسی کنید. این ممکن است شامل ISO، قوانین محلی و سیاستهای داخلی سازمان باشد.
-
تهیه سوالات و معیارها
– سوالات و معیارهایی را برای هر حوزه مشخص کنید. این سوالات باید به گونهای طراحی شوند که به شناسایی نقاط قوت و ضعف کمک کنند. به عنوان مثال:
– آیا مستندات مربوط به فرآیندها بهروز هستند؟
– آیا کارکنان آموزشهای لازم را دیدهاند؟
-
ساختاردهی چک لیست
– چک لیست را به صورت منظم و ساختارمند تنظیم کنید. میتوانید از جدول یا فرمتهای دیگر استفاده کنید تا سوالات به راحتی قابل بررسی باشند.
-
تست و بازبینی چک لیست
– چک لیست را با استفاده از یک ممیزی آزمایشی تست کنید و بازخورد بگیرید. این کار به شما کمک میکند تا نقاط ضعف چک لیست را شناسایی و اصلاح کنید.
-
آموزش تیم ممیزی
– اعضای تیم ممیزی را در مورد چک لیست و نحوه استفاده از آن آموزش دهید. اطمینان حاصل کنید که همه اعضا با سوالات و معیارها آشنا هستند.
-
تنظیم و بهروزرسانی چک لیست
– چک لیست را به طور دورهای بررسی و بهروزرسانی کنید تا مطمئن شوید که همواره با تغییرات در فرآیندها و الزامات هماهنگ است.
-
استفاده و مستندسازی
– در طول ممیزی، چک لیست را به عنوان یک ابزار مستند سازی استفاده کنید و نتایج را ثبت کنید.
با دنبال کردن این مراحل، میتوانید یک چک لیست ممیزی داخلی مؤثر و کارآمد تهیه کنید که به بهبود فرآیندها و انطباق با استانداردها کمک کند.
چک لیست ممیزی ایزو 9001
چک لیست ممیزی ایزو 9001 ابزاری است در روش اجرایی ممیزی داخلی که به ممیزان کمک میکند تا انطباق سیستم مدیریت کیفیت سازمان با استاندارد ایزو 9001 را ارزیابی کنند. این چک لیست شامل سوالات و معیارهایی است که به بررسی جنبههای مختلف سیستم مدیریت کیفیت میپردازد. در زیر، نمونهای از مواردی که ممکن است در چک لیست ممیزی ایزو 9001 گنجانده شود، آورده شده است:
- زمینه سازمان
-سازمان به شناسایی و درک نیازها و انتظارات ذینفعان پرداخته است؟
– محدوده سیستم مدیریت کیفیت مشخص شده است؟
- رهبری
– مدیریت ارشد متعهد به سیستم مدیریت کیفیت است؟
– سیاست کیفیت بهطور واضح تعریف و به کارکنان اطلاعرسانی شده است؟
- برنامهریزی
– اهداف کیفیت مشخص و قابل اندازهگیری هستند؟
– خطرات و فرصتها شناسایی و برنامهریزی شدهاند؟
- حمایت
– منابع لازم برای پیادهسازی و نگهداری سیستم مدیریت کیفیت تأمین شدهاند؟
– کارکنان آموزشهای لازم را دریافت کردهاند؟
- عملیات
– فرآیندهای لازم برای ارائه محصولات و خدمات شناسایی و مستند شدهاند؟
– کنترل بر فرآیندهای عملیاتی بهدرستی انجام میشود؟
- ارزیابی عملکرد
– روشهایی برای نظارت و اندازهگیری عملکرد فرآیندها وجود دارد؟
– نتایج ممیزیهای داخلی بهطور منظم بررسی میشوند؟
- بهبود
– سازمان به شناسایی و اجرای اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه پرداخته است؟
– فرآیندهای بهبود مستمر در سازمان وجود دارد؟
- مستندسازی
– مستندات و سوابق مرتبط با سیستم مدیریت کیفیت بهدرستی نگهداری میشوند؟
– مستندات بهروز و قابل دسترسی هستند؟
این چک لیست به ممیزان کمک میکند تا بهطور سیستماتیک و جامع به ارزیابی انطباق با الزامات ایزو 9001 بپردازند و نقاط قوت و ضعف سیستم مدیریت کیفیت را شناسایی کنند.
چک لیست ممیزی ایزو 14001
فرایند ممیزی ایزو 1401 در روش اجرایی ممیزی داخلی مانند ایزو 9001 است. چک لیست ممیزی ایزو 14001 مانند ایزو 9001 است. فقط قسمتی از سئوالات تخصصی در مورد ایزو 14001 هست. چک لیست ممیزی ایزو 14001 ابزاری است که به ممیزان کمک میکند تا انطباق سیستم مدیریت زیستمحیطی سازمان با استاندارد ایزو 14001 را ارزیابی کنند. این چک لیست شامل سوالات و معیارهایی است که به بررسی جنبههای مختلف سیستم مدیریت زیستمحیطی میپردازد.
این چک لیست به ممیزان کمک میکند تا بهطور سیستماتیک و جامع به ارزیابی انطباق با الزامات ایزو 14001 بپردازند و نقاط قوت و ضعف سیستم مدیریت زیستمحیطی را شناسایی کنند.
چک لیست ممیزی ایزو 45001
فرم خام چک لیست ممیزی ایزو 45001 را نیز میتوان از فرمهای پیوست روش اجرایی ممیزی داخلی دانست. برگه ی چک لیست ممیزی ISO 45001 در واقع ابزاریست که به ممیزان کمک میکند تا انطباق سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی سازمان با استاندارد ایزو 45001 را ارزیابی کنند. این چک لیست شامل سوالات و معیارهایی است که به بررسی جنبههای مختلف سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی میپردازد.
این چک لیست به ممیزان کمک میکند تا بهطور سیستماتیک و جامع به ارزیابی انطباق با الزامات ایزو 45001 بپردازند و نقاط قوت و ضعف سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی را شناسایی کنند.
چک لیست ممیزی ایزو 22000
چک لیست ممیزی ایزو 22000 در روش اجرایی ممیزی داخلی ISO22000 نیز تعریف میگردد. این چک لیست به ممیزها کمک میکند تا انطباق سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی سازمان با استاندارد ایزو 22000 را ارزیابی کنند. معمولا CHECK LIST ها شامل سوالات و معیارهایی است که به بررسی جنبههای مختلف سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی میپردازد.
این چک لیست به ممیزان کمک میکند تا بهطور سیستماتیک و جامع به ارزیابی انطباق با الزامات ایزو 22000 بپردازند و نقاط قوت و ضعف سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را شناسایی کنند.
چک لیست ممیزی HACCP
ساختار چک لیست ممیزی HACCP یا هسپ تقریبا مانند همان ساختار چک لیست ممیزی ایزو 22000 هست. البته در این چک لیست الزامات عمومی استاندارد ایزو داخلش نیست. روش اجرایی ممیزی داخلی را می توانید متناسب با الزامات HACCP تنظیم نمایید.
چک لیست ممیزی HSE
چک لیست ممیزی HSE (ایمنی، بهداشت و محیط زیست) ابزاری است که به ممیزان کمک میکند تا انطباق سازمان با الزامات ایمنی، بهداشت و محیط زیست را ارزیابی کنند. در انواع روش اجرایی ممیزی داخلی، این چک لیست شامل سوالات و معیارهایی است که به بررسی جنبههای مختلف سیستم مدیریت HSE میپردازد. در زیر، نمونهای از مواردی که ممکن است در چک لیست ممیزی HSE گنجانده شود، آورده شده است:
- رهبری و تعهد
– مدیریت ارشد متعهد به ایمنی، بهداشت و محیط زیست است؟
– سیاست HSE بهطور واضح تعریف و به کارکنان اطلاعرسانی شده است؟
- سیاست و اهداف
– اهداف HSE مشخص و قابل اندازهگیری هستند؟
– سیاستهای HSE بهطور منظم بازنگری میشوند؟
-
شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک
– خطرات مرتبط با فعالیتهای سازمان شناسایی و ارزیابی شدهاند؟
– روشهای مدیریت ریسک مستند شدهاند؟
- آموزش و آگاهی
– کارکنان آموزشهای لازم در زمینه HSE را دریافت کردهاند؟
– برنامههای آگاهیبخشی برای کارکنان وجود دارد؟
-
کنترل عملیات
– فرآیندهای لازم برای کنترل خطرات شناسایی و مستند شدهاند؟
– کنترل بر فرآیندهای عملیاتی بهدرستی انجام میشود؟
- نظارت و اندازهگیری
– روشهایی برای نظارت و اندازهگیری عملکرد HSE وجود دارد؟
– نتایج ممیزیهای داخلی بهطور منظم بررسی میشوند؟
- گزارشدهی و بررسی حوادث
– سیستم گزارشدهی حوادث و نزدیک به حوادث وجود دارد؟
– حوادث و نزدیک به حوادث بهطور منظم بررسی و تجزیه و تحلیل میشوند؟
- بهبود مستمر
– سازمان به شناسایی و اجرای اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه پرداخته است؟
– فرآیندهای بهبود مستمر در سازمان وجود دارد؟
- مستندسازی و سوابق
– مستندات و سوابق مرتبط با سیستم مدیریت HSE بهدرستی نگهداری میشوند؟
– مستندات بهروز و قابل دسترسی هستند؟
این چک لیست به ممیزان کمک میکند تا بهطور سیستماتیک و جامع به ارزیابی انطباق با الزامات HSE بپردازند و نقاط قوت و ضعف سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست را شناسایی کنند. از سایر سایتهای مرکز به آدرس WWW.SYSTEMKARAN.COM دیدن فرمایید.
دانلود رایگان روش اجرایی ممیزی داخلی ایزو – فرمت Word
4 Responses
جامعترین و کاملترین روش اجرایی ممیزی داخلی که خوندم. واقعا ممنونم از مطالب مفید شما. تهیه این روشهای اجرایی کلی هزینه داره ممنونم که ریگان خدمات را ارائه می کنید
این روش اجرایی برای همه شرکتها کاربرد داره؟ من شرکتم صنایع غذایی هست. میخام ایزو 22000 بگیرم
استانداردهای ایزو 9001 بهمراه مستندات میباشد یا میتوان بدون دریافت گواهینامه ایزو 9001 مستندات را برامون بفرستید؟
روش اجرایی ممیزی داخلی منطبق با ISO 9001:2015 برای تمامی گواهینامه های ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۴۰۰۱ و ایزو ۴۵۰۰۱ و ایزو ۲۲۰۰۰ و ایزو ۲۷۰۰۱ و ایزو ۲۹۰۰۱ و ایزو ۱۰۰۰۲ و ایزو ۱۰۰۰۴ و ایزو ۱۰۰۰۱ کاربرد داره و چگونگی برنامه ريزي و اجراي مميزي هاي داخلي به منظور حصول اطمينان از انطباق فعاليت هاي موثر بر كيفيت، ایمنی، بهداشت و محیط زیست و اطمينان از كارآيي سيستم مديريت یکپارچه (IMS) مي باشد.