PDCA چیست؟ چرخه دمینگ
خیلی از کاربران می پرسند که PDCA چیست؟ چرخه دمینگ چیست؟ چرخه دمینگ PDCADeming Cycle یا یک ابزار مدیریتی است. PDCA اولین بار در سال 1930 توسط والتر شوارت مطرح شد. بعدها توسط شاگرد وی دمینگ در چهار مرحله عنوان شد. در نهایت ژاپنیها به تکمیل PDCA پرداختند. تفاوت اصلی مدل دمینگ و مدل ژاپنیها این بود که دمینگ اهمیت تاثیر متقابل و مداوم برنامه ریزی ، طراحی ، تولید و فروش برای جلب رضایت مشتریان می سنجید. اما بعدها آن را به تمامی بخشهای مدیریتی تعمیم دادند. ژاپنیها بودند که چرخه دمینگ را به چرخه برنامه ریزی ، اجرا ، کنترل و عمل تبدیل کردند. هدف از این کار این بود تا از چرخه پی دی سی ای در تمامی موارد و شرایط استفاده کنند.
چرخه مستمر دمینگ PDCA روش موثر و سادهای برای حل مسائل ، مشکلات و مدیریت تغییرات است. چرخه دمینگ را در سیستمهای مدیریتی ایزو ها نظیر ، ایزو 9001 ، ایزو 14001 و… داریم . چرخه دمینگ Deming Cycle ایده ها را قبل از اجرا تضمین میکند. چرخه دمینگ در تمام محیطها برای معرفی محصولات جدید، بازاریابی و… قابل استفاده است.
PDCA بصورت یک چرخه پویا طراحی شده است. بطوریکه آخرین گام مرحله قبلی اولین گام مرحله بعدی است. این چرخه بصورت مستمر با هدف رسیدن به بهبودی در سازمان انجام میگیرد. با توجه به استمرار کیفیت فرآیندها ، باید مجموعه کارهای انجام شده را بطور مستمر تجزیه و تحلیل کند و در صورت لزوم تغییر داد. نتیجه تغییرات باید بررسی و آزمایش شود تا به بهترین شیوه و روشهای رسیدن به موفقیت دست یابیم.
کاربرد چرخه دمینگ PDCA چیست؟
دمینگ مدلی برای بهبود مستمر در هر سیستم مدیریتی قابل اجرا میباشد.
چرخه دمینک برای طرحریزی یک فرآیند ، محصول یا خدمت است.
فعالیتهای سازمان براساس فازهای چرخه دمینگ PDCA ارزیابی میشوند.
بهکمک دمینگ ( پی دی سی ای ) داده ها را جمع آوری، تجزیه و تحلیل میکنیم و براساس اولویت بندیها مشکلات تعیین و ریشهیابی میشود.
PDCA و اجزای آن
چرخه دمینگ از چهار فاز اصلی و اساسی تشکیل شدهاست. در واقع پی دی سی ای مخفف Plan برنامه ریزی ، Do اجرا ، Check تجزیه و تحلیل ، Act یعنی اقدام و عمل میباشد.
فاز اول دمینگ:
برنامه ریزی Plan
در فاز اول چرخه دمینگ یا همان برنامه ریزی Plan باید مشکلات موجود را بدرستی شناسایی کنیم. با توجه به خط مشی سازمان و نیاز مشتریان ، اهداف و فرآیندهای لازم را مشخص میکنیم. برنامه ریزی انجام میدهیم که هدف ما چیست ؟ چهکار باید انجام دهیم؟ در این مرحله بخش هایی که اولویت بیشتری دارند مشخص میکنیم. میتوانیم با استفاده از چارتها و نمودارها این بخشها را پیدا و در جهت بهبود آن تلاش کنیم. از نمودار استخوان ماهی Fishbone diagram که نشان دهنده رابطه علت و معلولی میباشد برای کشف مشکلات و مسائل موجود میتوان استفاده کرد.
فاز دوم دمینگ:
اجرا Do
مشکلات را در مقیاس کوچک شبیه سازی میکنیم و راهکارهای ممکن را برای آن در نظر میگیریم. بهترین راه حل را مشخص میکنیم و سپس آن را بصورت آزمایشی در یک محدوده جغرافیایی محدود پیاده سازی میکنیم. در مرحله اجرا Do به ایجاد ایدهها و راه حلهای جدید میپردازیم. منظور از اجرا در مرحله Do اجرای کامل نیست، تنها تست یا سعی است. اجرای اصلی در مرحله Check صورت میگیرد.
فاز سوم دمینگ:
تجزیه و تحلیل Check
در فاز تجزیه و تحلیل Check اثربخشی مجموعه کارهای صورت میگیرد. اطلاعات جمع آوری شده را میسنجیم تا بدانیم چه تاثیری روی فرآیندها داشته و نتیجه آن را بررسی میکنیم. این مرحله بسیار مهم و حیاتی است. در بازه زمانی کوتاه بررسی میکنیم که اجرا تغییرات چه تاثیری داشته است. آیا واقعا ارزیابیها و تغییرات منجر به بهبود شده است؟ استفاده از نمودارهای گردش کار در این مرحله مفید است. راه حلهای آزمایشی را با دقت میسنجیم.
فاز چهارم دمینگ:
اقدام Act
زمانیکه از چرخه دمینگ PDCA برای بهبود مستمر استفاده میکنیم نیاز به بازگشت به فازهای قبلی داریم تا آنهارا بهبود ببخشیم. با استفاده از چرخه PDCA اقدامات لازم جهت بهبود را بصورت اقدامات اصلاحی و یا اقدامات پیشگیرانه اجرایی میکنیم.
چرخه PDCA در ایزو
در ویرایش استانداردها نظیر ISO 9001 ، ISO 14001 … ازسال 2000 بهبعد ، چرخه دمینگ PDCA مطرح شد. اجرای چرخه دمینگ به منظور بهبود مستمر در فرآیندهای سازمان و اجرای تغییرات بسیار مفید است. اینکه چطور چرخه دمینک بعنوان یکی از ارکان سیستمهای مدیریتی شد خیلی جالب هست. برای شناخت بهتر ایزو ادامه مطلب را مطالعه نمایید. با شناخت از استاندارد ایزو می توان کاربرد چرخه دمینگ در ایزو را دید.
گواهی ایزو ، گواهی ISO
گواهی ایزو ، گواهی ISO یا مدرک ایزو سندی هست، جهت اثبات اینکه فرایندهای مجموعه مطابق با الزامات استاندارد ایزو مربوطه انجام و مدیریت میگردد. بدلیل اهمیت همین موضوع ، اکثر شرکتها و سازمانها بدنبال گواهی ایزو ( گواهی ISO ) هستند. هرچند خیلی از همین شرکتها و سازمانها گواهی ایزو ( گواهی ISO ) از اهداف تبلیغاتی و ابزاری جهت مانور مارکتینگی آنها هست. اما متاسفانه از اصل موضوع و خواسته گواهی ایزو ( گواهی ISO ) دور ماندند. بدون آنکه بدانند پایه و اساس ایزو مبتنی بر PDCA هست.
گواهی ایزو ( گواهی ISO ) امروزه آنقدر بر سر زبانها افتاد و خیلی براحتی صادر میگردد که هر مجموعه ایی خواستار اخذ گواهی ایزو ( گواهی ISO ) میباشند. البته حق هم دارند. چون یا از طرف ارگان یا کارفرمایی بر آنها الزامیست که گواهینامه ایزو ( گواهی ISO ) بگیرند و یا چون سایر رقبا و همکارانشان گواهی ایزو ( گواهی ISO ) دارند آنها هم بایستی داشته باشند.
چرخه پی دی سی ای و اهمیت آن
طبق معمول وقتی تقاضا برای خدمتی یا محصولی مانند اخذ گواهی ایزو بالا میرود، طبعا دست سوءاستفاده گران حتی آنهایی که از ساختار ایزو هیچ اطلاعات فنی ندارند وارد بازار میشود. خیلی از فروشندگان گواهینامه ایزو از چرخه دمینک و چرخه PDCA خبری ندارند. بعد از آن هم چون دست زیاد میشود مجبور میشوند هزینه صدور گواهی ایزو را پایین بیاورند. پایین آوردن هزینه و کاهش زمان اخذ گواهینامه ایزو کار اجرای واقعی PDCA در سازمانها را سخت تر کرد. کاهش سطح سختگیری مراکز ثبت و صدور گواهی ایزو آینقدر کار را خراب میکند که مجبور به صدور گواهی ایزو تقلبی یا در اصطلاح میشوند. در چنین وضعیتی پرداختن به چرخه PDCA کاری بیهوده هست. در چنین شرکتهایی اصلا نمی دانند که چرخه دمینگ PDCA چیست؟ برای استعلام وضعیت اعتباری گواهینامه ایزو خود بر روی مقاله استعلام اصالت گواهینامه ایزو کلیک بفرمایید.
چرخه PDCA در HSE
HSE نیز مانند هر سیستم مدیریتی می تواند تابعی از چرخه PDCA باشد. چون هر سیستم مدیریتی می تاوند از چرخه پی دی سی ای نیز استفاده کند. لذا چرخه دمینگ در ایمنی بعنوان یک اصل کاربردی برای کارشناسان HSE مدنظر است. چرخه دمینگ در HSE علاوه بر اجرایی کردن الزامات HSE کمک می کند، شامل بهبود مستمر کل سیستم نیز میگردد.
در متن اکثر استانداردها از عبارت PDCA استفاده گردیده است. برای مشاهده لیست این استانداردها بر روی منوی متن استاندارد ایزو ISO کلیک نمایید.
چرخه بابا چیست؟
چرخه بابا همان چرخه PDCA هست. چهار عنصر PDCA به زبان فارسی شامل برنامه ریزی ، اجرا ، بررسی و اقدام هست. اگر حروف اول این چهار کلمه را در کنار هم بگذاریم عبارت بابا حاصل میگردد.
مرکز مشاوره و اطلاع رسانی سیستم کاران بعنوان یک مرکز تحت حمایت و کاملاً رایگان ، در راستای رسالت اطلاع رسانی صحیح ، کامل و بی طرف در خدمت متقاضیان دانش در مورد PDCA میباشد. جهت کسب اطلاعات لازم و مهم درخصوص اینکه چرخه دمینگ PDCA چیست؟ و نحوه اخذ گواهی ایزو ( گواهی ISO ) با شماره تلفن 79165-021 تماس حاصل نمایید. بطور کاملاً رایگان از خدمات مشاوره ایی کارشناسان حقوقی و فنی در حوزه گواهینامه ایزو استفاده نمایید.
مرکز مشاوره و اطلاع رسانی سیستم کاران با داشتن سابقه اجرایی و کادری مجرب در زمینه پیاده سازی و اجرای سیستم های مدیریتی شما را برای کسب اطلاعات بیشتر یاری مینماید.
نمونه سئوالات کاربران:
PDCA چیست؟ چرخه دمینگ چیست ؟
PDCA مخفف چیست؟
چرخه PDCA مخفف چیست؟
چرخه دمینگ PDCA چیست؟
تعریف پی دی سی ای در ویکی پدیا
سیستم کاران – سازمان مرکزی
تلفن: 79165-021
سر فصلهای مهم
Toggle
2 Responses
یه سوال PDCA گواهینامه هم داره؟ آیا در مستندات از PDCA بکار رفته است؟ در چه مشاغلی بیشتر استفاده میشه؟
اطلاعات در موردPDCA و چرخه دمینگ کامل بود فقط اگر بگید برای چه مشاغل و سازمان هایی کاربرد داره ممنون میشم