دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی

دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی
5/5 - (1157 امتیاز)

دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی

دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی شامل شرح چگونگی انجام امور مربوطه به کلیه ضمانت نامه ها و اعتبار نامه های بانکی میگردد.  در دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی هر مرحله از این امور شامل مراحل درخواست، صدور، پیگیری، ابطال، آزادسازی، تعدیل و کنترل و پایش میگردد. کاربرد دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی در قسمت فروش شرکتها و سازمانهاست.

1- هدف:

هدف از تدوین این دستورالعمل تشریح چگونگی انجام امور مربوطه به کلیه ضمانت نامه ها و اعتبار نامه های بانکی در هر یک از مراحل درخواست، صدور، پیگیری، ابطال، آزادسازی، تعدیل و کنترل و پایش در هر یک از مراحل می باشد.

2- دامنه كاربرد :

این روش اجرایی در واحد فروش کاربرد دارد .

3- مسئوليت نظارت و اجرا :

  • نظارت : مدیر فروش
  • اجرا : واحد فروش

4- شرح :

4-1- ضمانت نامه

ضمانت نامه سندی است که ضامن (بانک) تضمین انجام تعهدات اشخاص حقیقی و یا حقوقی را در مدت معینی با تعیین سقف ریالی یا ارزی معین برای موضوعی خاص در قبال مضمون له (ذینفع) بعهده می گیرد. هر ضمانتنامه ارکان زیر را دارد.

ضامن

مضمون عنه

سررسید

مضمون له یا ذینفع

وجه الضمان

موضوع ضمانت نامه

4-2- ضمانت نامه بانکی
4-2-1- ضمانت نامه شرکت در مناقصه

به موجب ماده 79 قانون محاسبات عمومی کشور مصوب شهریور ماه 1366 (معاملات وزارتخانه ها و موسسات دولتی اعم از خرید و فروش و اجاره و استیجاره و پیمانکاری و اجرت کار، به استثنا مواردی که مشمول مقررات استخدامی می شود) باید حسب مورد از طریق مناقصه یا مزایده انجام شود.

استفاده از روش مناقصه و مزایده در معاملات با نشر آگهی در جراید کثیرالانتشار و به منظور آگاهی کلیه کسانی که واجد شرایط شرکت در مناقصه یا مزایده می باشند انجام می گیرد.

به لحاظ آنکه دستگاه مناقصه ( مزایده ) گذار از انجام معامله تحت هر شرایط پیشنهادی داوطلبان اطمینان حاصل نماید، درصد معینی از مبلغ پیشنهادی معامله را به حساب دستگاه اجرایی مزبور توزیع نموده و برگ رسید آن را همراه پاکت بسته شده ( لاک ومهر ) پیشنهاد مربوطه برای مناقصه گذار یا مزایده گذار ارسال می نماید.

ضمانت نامه هایی که در اینگونه موارد و در واقع بعنوان ضمانت اجرای پیشنهادات شرکت کنندگان در مناقصه و به درخواست آنان و توسط بانک ها صادر می شود، بنا به مورد، ضمانت نامه های شرکت در مناقصه یا مزایده نامیده می شود.

پس از اینکه پیشنهادات مربوطه به مناقصه و یا مزایده در کمیسیون مناقصه یا مزایده با حضور داوطلبان و یا نمایندگان آنان از پاکتهای مربوطه خارج و مورد مطالعه و اعلام عمومی قرار گرفت در نهایت 3 فقره از بهترین پیشنهادات تعیین و برنده مناقصه یا مزایده اعلام می گردد.

در صورتی که در برگزاری نفر اول مناقصه باشیم بایستی ظرف مدت معینی نسبت به امضاء قرارداد اجرای کار و ارائه ضمانت نامه دیگری بنام ضمانت نامه حسن انجام تعهدات اقدام نماییم.

با این شرایط با امضاء قرارداد و ارائه ضمانت نامه حسن انجام تعهدات، ضمانت نامه شرکت در مناقصه برای ابطال طی نامه ای به بانک های صادر کننده ارسال می شود.

قبولی در رده دوم

در صورتی که نفر دوم مناقصه شویم در این صورت اگر برنده اول ظرف مدت تعیین شده از امضاء قرار داد به اجرای کار استنکاف ورزد امضاء قرارداد به شرکت دوم ابلاغ می گردد که در این صورت نیز بایستی نسبت به امضاء قرارداد و ارائه ضمانت نامه حسن انجام تعهدات اقدام نماییم و با این اقدام ضمانت نامه شرکت در مناقصه نفر اول ضبط و وجه آن از بانک صادر کننده (بعنوان جریمه) مورد مطالبه قرار می گیرد و ضمانت نامه شرکت در مناقصه ما نیز ابطال و به بانک اعلام می گردد.

در مورد نفر سوم نیز دقیقا همین مراحل صادق است.

بدیهی است اگر هر سه شرکت کننده در مناقصه انصراف دهند تمامی ضمانت ها ضبط و مناقصه تجدید می گردد.

در خصوص مدت این نوع ضمانت نامه بر اساس بخشنامه سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور که به تمامی دستگاه های اجرایی دولت ابلاغ می گردد، ضمانت نامه های شرکت در مناقصه را برای سه ماه دریافت و برای سه ماه دیگر نیز تمدید می نمایند که مجموعا مدت شش ماه و افزایش آن برای دستگاه دولتی مجاز نمی باشد و همان طوری که صریحا اشاره شد این بخشنامه جهت اجرای دستگاه های دولتی است بنابراین در صورتی که تمدید نامه ای بیش ازمدت شش ماه به بانک اعلام شود بانک موظف به تمدید مدت ضمانت نامه می باشد. شرط اصلی در تمدید ضمانت نامه وصول درخواست توسط بانک جهت تمدید قبل از انقضای سررسید می باشد.

شرکت به درخواست کارفرما یا مشتری اقدام به تهیه ضمانتنامه بانکی می نماید. میزان ریالی ضمانتنامه نباید بیشتر از مبلغ تعیین شده توسط کارفرما یا مشتری باشد. تسریع در امر اخذ ضمانتنامه از وظایف واحد فروش می باشد. تمامی ضمانتنامه بایستی مراحل قانونی خود را طی کرده باشند.

4-2-2- ضمانت نامه حسن انجام تعهد

 دومین نوع از ضمانت نامه ها ، ضمانت نامه حسن انجام تعهد ( یا اجرای تعهد ) می باشد. این نوع ضمانت نامه بدین که مبلغ آن معادل درصدی از مبلغ قرارداد است و علت صدور آن وجود سندی معتبر برای موظف نمودن طرف مقابل به اجرای دقیق تعهدات خود در قبال کارفرما به عهده دارد.

پس از اعلام نام برنده مناقصه و هنگام امضاء و تبادل قرارداد فی مابین کارفرما و شرکت می باشد.

4-2-3- ضمانت نامه پیش پرداخت

در تفاهمات صورت گرفته ممکن هست که کارفرما و یا مشتری در قبال پرداخت پیش پرداخت از شرکت ضمانت نامه پیش پرداخت مطالبه نماید. در اینصورت شرکت نسبت به اخذ ضمانتنامه پیش پرداخت اقدام خواهد کرد.

4-2-4- ضمانت نامه حسن انجام کار یا استرداد کسور وجه الضمان

اگر چه پرداخت صورت حسابهای شرکت پس از بررسی دقیق و اطمینان از کمیت و کیفیت درست انجام کار او مورد اقدام قرار می گیرد، ولی از آنجایی که اطمینان بیشتر از صحت انجام کار کارفرما اختیار پیدا نموده است تا از هر پرداخت صورتحساب درصدی از مطالبات شرکت را در حسابی در خود نگهداری نموده تا پس از سپری شدن دوران تضمین و گارانتی و وارانتی، تسویه کامل با شرکت، وجوه مزبور را به ایشان تادیه نماید.

البته وجوه مکسوره می تواند در مقاطعی از زمان با اخذ ضمانت نامه ای که در این خصوص از بانک ها برای کارفرما مورد مطالبه قرار گیرد، ضمانت نامه استرداد کسور وجه الضمان یا ضمانت نامه حسن انجام کار نامیده می شود. لذا شرکت برای دریافت چنین مبالغی می تواند ضمانت نامه حسن انجام کار تهیه و به کارفرما ارایه نماید.

4-2-5- ضمانت نامه های گمرکی

این نوع ضمانت نامه به منظور تضمین تعویق یا تقسیط پرداخت سود و عوارض گمرکی صادر می شود و این گروه از ضمانت نامه ها نیز به موضوعیت در چند نوع قرار دارند.

الف : ضمانت نامه پرداخت عوارض گمرکی

ب: ضمانت نامه ترخیص موقت کالا

ج: ضمانت نامه ترانزیت کالا

د : ضمانت نامه پاساوان کالا

4-2-6- ضمانت نامه پاساوان کالا :

ضمانت نامه هایی که به لحاظ عدم امکان نگهداری کاالا در گمرک و ورودی کشور و یا سایر مشکلات موجود در پرداخت سود و عوارض مربوطه، کالای موصوف با نظارت گمرک به سایر گمرکات کشور یا انبارهای مورد قبول گمرک و وارد کننده کالا منتقل شده و پس از پرداخت عوارض مربوطه ضمانت نامه مذکور باطل اعلام می شود.

4-3- اعتبارنامه بانکی

اعتبارنامه یا اعتبار اسنادی که Letter of Credit نام داشته و مخفف آن LC می باشد و یک نوع تعهد بانکی برای خریدار و فروشنده محسوب می شود.

این تعهد نشان از وصول به موقع و بدون دیرکرد مبلغ از سوی خریدار برای فروشنده است. بانک همچنین از سوی خریدار به نگهداری اعتبار اسنادی پرداخته و تا زمانی که کالای خریداری شده تحویل داده نشود، مبلغی برای فروشنده واریز نخواهد کرد.

اعتبارنامه همانطور که نامش پیداست یک سند مالی محسوب شده که توسط یک نهاد مالی چون بانک صادر می شود و بیشتر در امور مالی بازرگانی کاربرد دارد و یک نوع تعهد پرداخت برای خریدار است. اعتبارنامه همچنین نوعی تضمین نیز از سوی بانک برای خریدار به شمار می رود و بانک را ضامن خریدار خواهد کرد. با اعتبارنامه، فروشنده می تواند اطمینان حاصل کند که با ضمانت بانک مبلغ مورد نظر به قطع یقین پرداخت می شود.

ال سی

LC ال سی در معاملات تجاری بین المللی بسیار کاربرد دارد و کاربری آن در اولویت این نوع معاملات است. LC می تواند بین یک فروشنده از کشوری و یک خریدار از کشور دیگری رد و بدل شود و در این میان جنبه مالی بین المللی پیدا می کند.

اعتبارنامه عمدتا در امور پولی تجارت مورد استفاده قرار می گیرند و ال سی تعهدی جهت پرداخت پول محسوب می شود. در تجارت بین الملل LC در معامله ای بین دو فرد از کشورهای مختلف انجام خواهد گرفت و شامل ذی نفع که می تواند بانک یا موسسه مالی باشد، گردد.

درون اعتبارنامه یا همان ال سی اصطلاحاتی وجود داشته که از جمله باید به سور شارژ یا همان هزینه اضافی در کرایه حمل، کابوتاژ یا حمل کالا از یک نقطه کشور به نقطه دیگر بوسیله راه دریا و دموراژ یا هزینه معطلی کشتی اشاره داشت.

در اعتبار نامه فروشنده هنگام دریافت وجه باید اسناد مطابق با شرایط اعتبار امکانپذیر را ارائه دهد. هنگامی که پرداخت توسط بانک صورت گرفت نقش بانک در این میان همچون یک واسطه است. البته با واسطه گری بانک بررسی کالا صورت نمی گیرد زیرا در این میان وجود اسناد لازم نیاز به بررسی کالا را برطرف می سازد مگر آن که خریدار خود درخواست کرده باشد. در این نوع روش بیشتر منافع عاید فروشنده می شود زیرا از یک سو بررسی کالا صورت نمی گیرد و در سوی دیگر مبلغ با ضمانت به افراد ارائه می شود.

اعتبارنامه ادامه

با این حساب باید اعتبارنامه را یک سند اعتباری برای خریدار دانست که به نفع فروشنده صادر می شود تا یک برگه ضمانتی در خرید و فروش های بین المللی به شمار رود. با واسطه گری بانک فروشنده از فروش کالای خود اطمینان حاصل کرده و مطمئن است در تاریخ مقرر می تواند به مبلغ موردنظر خود دست پیدا کند. همچنین با وجود سند اعتباری ریسک عدم دریافت وجه ساقط شده و فروشنده به قطع یقین مبلغ موردنظر را بدست خواهد آورد.

با توجه به اینکه اعتبار نامه بانکی بیشتر در معاملات بین المللی کاربرد دارد، اما گاهی در معاملات داخلی هم مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین در صورت تفاهم شرکت با کارفرما یا مشتری ، شرکت نسبت به اخذ اعتبار نامه بانکی اقدام خواهد کرد.

4-4- مدیریت ضمانت نامه ها و اعتبار نامه ها:

 در کلیه مراحل از اخذ تا ابطال ضمانت نامه ها و اعتبار نامه های بانکی بایستی تحت کنترل واحد فروش باشد. واحد فروش از زمان اخذ این ضمانت نامه ها و اعتبار نامه ها تا ابطال آنها همواره نسبت به پایش آنها اقدام می کند. کلیه ضمانت نامه ها و اعتبار نامه های بانکی در فرم لیست ضمانت نامه ها و اعتبار نامه های بانکی با کد F-31-03-01 ثبت می گردد. بدیهی است که با پایش این لیست کلیه ضمانتنامه ها و اعتبار نامه ها مدیریت می گردند. برای ابطال ضمانت نامه ها و اعتبار نامه ها بایستی بدون فوت وقت اقدام نمود و از رسوب آنها جلوگیری کرد.

 

5- توزیع نسخ :

مطابق با فرم فهرست اطلاعات مدون معتبر سیستم مدیریت یکپارچه توزیع شده است.

6- مدارک پیوست :

ردیف نام کد
6-1 فرم لیست ضمانت نامه ها و اعتبار نامه های بانکی F-31-03-01

اخذ دریافت گواهینامه ایزو

ضمانت نامه ها و اعتبارنامه ها ، اسناد مالی هستند که توسط بانکها صادر می گردند. شرکتها مخصوصا شرکتهای پیمانکاری و یا بازرگانی به دلایل مختلف نیازمند ضمانت نامه بانکی و اعتبار نامه بانکی هستند. دریافت ضمانت نامه بانکی و دریافت اعتبار نامه بانکی معمولا بر عهده مدیران مالی شرکتها می باشد. ضمانت نامه بانکی دارای یک مدت اعتبار خاص می باشد. وقتی که مدت اعتبار ضمانت نامه تمام می شود. ضمانت نامه باطل می گردد. مگر اینکه شرکت قصد تمدید تاریخ ضمانت نامه را داشته باشد.

صدور ضمانت نامه بانکی و اعتبارنامه بانکی توسط بانک هزینه دارد. شرکتها معمولا به تعداد زیادی ضمانت نامه و اعتبارنامه نیاز دارند. وقتی تعداد ضمانت نامه و اعتبار نامه های دریافتی زیاد شود، کنترل و مدیریت آنها از دست خارج می شود. بنابراین شرکتهای بزرگ و منظم اقدام به تهیه و تدوین دستورالعمل ضمانت نامه و اعتبار نامه بانکی می نماید.

دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی – استاندارد های ایزو

دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی از الزامات ایزو نیست. یعنی اگر شرکتها قصد اخذ گواهینامه ایزو9001 را داشته باشد الزاما نیازی به تدوین این دستورالعمل ندارد. اما برای شرکتی که گواهینامه ISO دارد و یا خواستار نظم سازمانی باشد شایسته است چنین دستورالعملی داشته باشد. از اینرو مرکز سیستم کاران در راستای آموزش مهارتها و شرکت گردانی، نمونه دستورالعمل فوق را تهیه و تدوین کرده است.

نمونه مستندات ایزو ISO به همراه نمونه فرمهای ایزو امروزه با توجه به علم و تکنولوژی ، بسیار مورد توجه و نیاز شرکتهاست.

شرکتهایی که می خواهند جهت دریافت انواع گواهینامه ایزو اقدام کنند. همچنین میخواهند به معنای واقعی به پیاده سازی استانداردهای ایزو بپردازند بایستی مستندات ایزو مرتبط با گواهی خود را در اختیار داشته باشند.

یکی از خدمات رایگان سازمان مرکزی سیستم کاران دانلود رایگان مستندات ایزو می باشد. دانلود رایگان سایر نمونه مستندات ISO در صفحه قبلی میسر است. با نظرات خود ما را در ارائه خدمات بیشتر و بهتر ترغیب و راهنمایی نمایید.

 

ضمانت نامه بانکی چیست؟

ضمانت نامه بانکی یک سند رسمی است که توسط بانک صادر می‌شود و به عنوان تضمینی برای انجام تعهدات مالی یا غیرمالی یک شخص یا شرکت عمل می‌کند. این نوع ضمانت نامه معمولاً در موارد زیر استفاده می‌گردد:

  1. تعریف دقیق ضمانتنامه بانک

ضمانت نامه بانکی یک توافق‌نامه است که در آن بانک به عنوان ضامن، متعهد می‌شود که در صورت عدم انجام تعهدات توسط شخص یا شرکت (مقابل)، مبلغ مشخصی را به ذینفع (طرف مقابل) پرداخت کند. این سند به عنوان یک ابزار مالی برای کاهش ریسک در معاملات استفاده می‌شود.

  1. انواع ضمانت نامه بانکی

– ضمانت نامه‌های پیمانکاری: این نوع ضمانت نامه برای اطمینان از اجرای صحیح و به موقع پروژه‌های پیمانکاری صادر می‌شود. معمولاً در پروژه‌های ساختمانی و عمرانی استفاده می‌شود.

  – ضمانت نامه‌های مالی: برای تضمین پرداخت بدهی‌ها یا تسهیلات مالی به کار می‌رود. این نوع ضمانت نامه به بانک‌ها و موسسات مالی اطمینان می‌دهد که در صورت عدم پرداخت، مبلغ مورد نظر را دریافت خواهند کرد.

– ضمانت نامه‌های تجاری: برای تضمین انجام تعهدات تجاری، مانند تأمین کالا یا خدمات، صادر می‌شود.

– ضمانت نامه‌های اجاره: این نوع ضمانت نامه معمولاً برای تضمین پرداخت اجاره بها و رعایت شرایط قرارداد اجاره استفاده می‌شود.

  1. مراحل صدور ضمانت نامه بانکی

– درخواست کتبی: متقاضی باید یک درخواست رسمی به بانک ارائه دهد.

– بررسی مدارک: بانک مدارک مالی و شناسایی متقاضی را بررسی می‌کند.

– ارزیابی ریسک: بانک ریسک مربوط به صدور ضمانت نامه را ارزیابی می‌کند و ممکن است از متقاضی وثیقه بخواهد.

– صدور و تحویل: پس از تأیید، ضمانت نامه صادر و به متقاضی تحویل داده می‌شومی دهند.

  1. شرایط و ضوابط ضمانتنامه بانکی

– مدت اعتبار: هر ضمانت نامه دارای یک تاریخ انقضا است که باید به آن توجه کنیم.

– هزینه‌ها: صدور ضمانت نامه معمولاً شامل هزینه‌هایی است که باید پرداخت کنیم.

– شرایط خاص: ممکن است شرایط خاصی برای پرداخت یا استفاده از ضمانت نامه وجود داشته باشد.

  1. مزایای استفاده از ضمانت نامه بانکی

– افزایش اعتبار: استفاده از ضمانت نامه می‌تواند اعتبار متقاضی را در معاملات افزایش دهد.

– کاهش ریسک: این ابزار به کاهش ریسک عدم پرداخت و عدم انجام تعهدات کمک می‌کند.

– ایجاد اعتماد: ضمانت نامه‌ها به ایجاد اعتماد بین طرفین قرارداد کمک می‌کنند.

دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی می تواند در مدیریت هر چه بهتر این اسناد کمک کند. سیستم کاران با شماره تماس 79165-021 در خدمت شماست.

نحوه دریافت ضمانت نامه بانکی

برای دریافت ضمانت نامه بانکی، مراحل و نکات بیشتری وجود دارد:

  1. انتخاب بانک مناسب

   – بررسی خدمات: به دنبال بانکی باشید که تجربه و شهرت خوبی در ارائه ضمانت نامه‌های بانکی دارد.

   – نرخ‌ها و هزینه‌ها: هزینه‌های مرتبط با صدور ضمانت نامه را مقایسه کنید.

  1. جمع‌آوری مدارک لازم

   – درخواست کتبی: یک نامه درخواست رسمی برای صدور ضمانت نامه تهیه کنید.

   – مدارک شناسایی: شامل کارت ملی و شناسنامه.

   – مدارک مالی: مانند صورت‌های مالی، اظهارنامه مالیاتی، و حساب‌های بانکی.

   – سند یا قرارداد: سندی که نیاز به ضمانت دارد (مثلاً قرارداد پیمانکاری یا اجاره).

  1. مراجعه به شعبه بانک

   – وقت ملاقات: ممکن است نیاز باشد برای مشاوره با کارشناس بانک وقت بگیرید.

   – ارائه مدارک: مدارک جمع‌آوری شده را به کارشناس بانک ارائه دهید.

  1. بررسی و ارزیابی بانک

   – اعتبارسنجی: بانک مدارک شما را بررسی کرده و اعتبار شما را ارزیابی می‌کند.

   – وثیقه: ممکن است از شما خواسته شود که وثیقه‌ای (مانند املاک یا دارایی) برای تضمین ضمانت نامه ارائه دهید.

  1. امضای قرارداد

   – شرایط و ضوابط: تمامی شرایط و ضوابط را به دقت مطالعه کرده و در صورت توافق، قرارداد را امضا کنید.

  1. پرداخت هزینه‌ها

   – هزینه صدور: هزینه‌های مربوط به صدور ضمانت نامه را پرداخت کنید.

  1. دریافت ضمانت نامه

   – تحویل ضمانت نامه: پس از انجام مراحل اداری و تأیید نهایی، ضمانت نامه به شما تحویل می دهند.

نکات مهم:

– مدت زمان صدور: بسته به بانک و نوع ضمانت نامه، ممکن است زمان صدور متفاوت باشد.

– نوع ضمانت نامه: انواع مختلفی از ضمانت نامه‌ها وجود دارد، مانند ضمانت نامه‌های پیمانکاری، بانکی، و تجاری.

– مشاوره حقوقی: در صورت نیاز، مشاوره حقوقی برای درک بهتر از شرایط و الزامات پیشنهاد می‌کنیم.

اعتبار نامه بانکی چیست؟

اعتبار نامه بانکی (یا “Letter of Credit”) یکی از مهم‌ترین ابزارهای مالی در تجارت بین‌المللی و معاملات تجاری است. این سند مالی به‌طور خاص برای تأمین امنیت پرداخت بین خریدار و فروشنده طراحی شده است و به‌عنوان یک تضمین معتبر عمل می‌کند که بانک مبلغ مشخصی را به فروشنده پرداخت خواهد کرد، مشروط بر اینکه شرایط و ضوابط تعیین‌شده در اعتبار نامه رعایت گردد.

تعریف و مفهوم اعتبار نامه بانکی

اعتبار نامه بانکی یک توافق‌نامه رسمی است که از طرف یک بانک به نفع یک فروشنده یا تأمین‌کننده صادر می‌شود. این سند به‌طور معمول در معاملات بین‌المللی استفاده می‌شود، جایی که ریسک عدم پرداخت بیشتر است. در این نوع معاملات، خریدار (که معمولاً در کشور دیگری است) ممکن است نتواند به‌راحتی به اعتبار و اعتبار مالی فروشنده اعتماد کند. بنابراین، اعتبار نامه بانکی به‌عنوان یک وسیله‌ای برای کاهش این ریسک عمل می‌کند.

انواع اعتبار نامه بانکی

اعتبار نامه‌ها به چندین دسته تقسیم می‌شوند که هر کدام ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود را دارند:

  1. اعتبار نامه قابل برگشت (Revocable LC): این نوع اعتبار نامه می‌تواند در هر زمان و بدون اطلاع فروشنده توسط بانک صادرکننده تغییر یا لغو شود. این نوع اعتبار نامه معمولاً کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد زیرا ریسک بیشتری برای فروشنده دارد.
  1. اعتبار نامه غیرقابل برگشت (Irrevocable LC): این نوع اعتبار نامه پس از صدور نمی‌تواند تغییر یا لغو شود مگر با توافق همه طرفین. این نوع اعتبار نامه امنیت بیشتری برای فروشنده فراهم می‌کند و معمولاً در تجارت بین‌المللی رایج‌تر است.
  2. اعتبار نامه تأیید شده (Confirmed LC): در این نوع اعتبار نامه، یک بانک دیگر (بانک تأیید کننده) نیز مسئولیت پرداخت را بر عهده می‌گیرد. این نوع اعتبار نامه به فروشنده اطمینان بیشتری می‌دهد، زیرا دو بانک متعهد به پرداخت هستند.

مراحل صدور اعتبار نامه

فرایند صدور اعتبار نامه شامل چند مرحله کلیدی است:

  1. درخواست از بانک: خریدار از بانک خود درخواست صدور اعتبار نامه می‌کند. این درخواست معمولاً شامل اطلاعات مربوط به معامله، مبلغ مورد نظر و شرایط پرداخت است.
  2. بررسی مدارک: بانک مدارک مالی خریدار را بررسی می‌کند و در صورت تأیید، اعتبار نامه را صادر می‌کند. این بررسی شامل ارزیابی اعتبار مالی خریدار و توانایی او برای پرداخت مبلغ اعتبار نامه است.
  3. ارسال به فروشنده: پس از صدور، اعتبار نامه به فروشنده ارسال می‌شود. فروشنده می‌تواند شرایط اعتبار نامه را بررسی کند و در صورت موافقت، اقدام به تأمین کالا یا خدمات مورد نظر کند.

شرایط اعتبار نامه

اعتبار نامه‌ها معمولاً شامل شرایط خاصی هستند که باید رعایت شوند:

– مدت اعتبار: اعتبار نامه‌ها معمولاً دارای تاریخ انقضا هستند و پس از این تاریخ، اعتبار خود را از دست می‌دهند.

– شرایط خاص: ممکن است شرایط خاصی برای پرداخت وجود داشته باشد، مانند ارائه مدارک خاص (فاکتور، بارنامه، گواهی حمل و غیره) که باید به بانک ارائه شود تا پرداخت انجام گیرد.

مزایای اعتبار نامه بانکی

استفاده از اعتبار نامه بانکی مزایای زیادی دارد که شامل موارد زیر است:

  1. کاهش ریسک: اعتبار نامه به کاهش ریسک عدم پرداخت کمک می‌کند و فروشنده را مطمئن می‌سازد که پرداخت انجام خواهد شد. این امر به ویژه در معاملات بین‌المللی که ریسک‌ها بالاتر هستند، بسیار مهم است.
  2. ایجاد اعتماد: اعتبار نامه به ایجاد اعتماد بین خریدار و فروشنده کمک می‌کند. با وجود اعتبار نامه، هر دو طرف می‌دانند که پرداخت تحت شرایط مشخص انجام خواهد شد.
  3. تسهیل تجارت بین‌المللی: اعتبار نامه‌ها به‌عنوان یک ابزار استاندارد در تجارت بین‌المللی عمل می‌کنند و فرآیندهای تجاری را تسهیل می‌کنند. این امر به کاهش زمان و هزینه‌های مربوط به معاملات کمک می‌کند.
  4. حفاظت از منافع طرفین: اعتبار نامه‌ها به حفظ منافع هر دو طرف کمک می‌کنند و اطمینان می‌دهند که هر دو طرف به تعهدات خود پایبند هستند.

در نهایت، اعتبار نامه بانکی یک ابزار حیاتی در دنیای تجارت است که به تأمین امنیت و اعتماد در معاملات کمک می‌کند.

دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی می تواند در مدیریت هر چه بهتر این اسناد کمک کند. سیستم کاران با شماره تماس 79165-021 در خدمت شماست.

 

نحوه دریافت اعتبار نامه بانکی

دریافت اعتبار نامه بانکی یک فرآیند مهم در تجارت بین‌المللی و معاملات تجاری است که به تأمین امنیت مالی و تضمین پرداخت برای طرفین معامله کمک می‌کند. این فرآیند شامل مراحل متعددی است که هر یک از آن‌ها نیاز به دقت و توجه دارد. در ادامه، مراحل دقیق‌تری برای دریافت اعتبار نامه بانکی ارائه می‌شود:

  1. توافق‌نامه اولیه بین خریدار و فروشنده

قبل از هرگونه اقدام رسمی، خریدار و فروشنده باید به توافقی درباره شرایط معامله برسند. این توافق شامل جزئیات زیر است:

– مبلغ معامله: تعیین مبلغ دقیق که باید پرداخت شود.

– نوع کالا یا خدمات: مشخص کردن نوع کالا یا خدماتی که قرار است تأمین شود.

– شرایط تحویل: تعیین زمان و مکان تحویل کالا یا خدمات.

– شرایط پرداخت: مشخص کردن روش‌های پرداخت و زمان‌بندی آن.

  1. درخواست اعتبار نامه از بانک

پس از توافق اولیه، خریدار باید به بانک خود مراجعه کند و درخواست صدور اعتبار نامه را ثبت کند. این درخواست معمولاً شامل اطلاعات زیر است:

– نام و آدرس خریدار و فروشنده: اطلاعات هویتی طرفین معامله.

– مبلغ اعتبار نامه: مبلغی که باید به فروشنده پرداخت شود.

– تاریخ انقضا: مدت زمانی که اعتبار نامه معتبر خواهد بود.

– شرایط خاص: هر گونه شرایط ویژه‌ای که باید رعایت شود، مانند ارائه مدارک خاص برای پرداخت.

  1. بررسی مدارک و اعتبار خریدار توسط بانک

بانک پس از دریافت درخواست، مدارک مالی خریدار را بررسی می‌کند. این مرحله ممکن است شامل ارزیابی اعتبار مالی خریدار باشد. بانک بررسی می‌کند که آیا خریدار توانایی پرداخت مبلغ اعتبار نامه را دارد یا خیر. این بررسی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

– گزارش‌های مالی: بررسی صورت‌های مالی و حساب‌های بانکی خریدار.

– سابقه اعتباری: ارزیابی سابقه اعتباری خریدار و توانایی او در پرداخت بدهی‌ها.

  1. صدور اعتبار نامه

چنانچه بانک مدارک را تأیید کند، اعتبار نامه صادر می‌شود. این سند رسمی شامل جزئیات معامله، شرایط پرداخت و اطلاعات مربوط به خریدار و فروشنده است. اعتبار نامه معمولاً به صورت الکترونیکی یا کاغذی صادر می‌شود و به عنوان وثیقه‌ای برای پرداخت عمل می‌کند.

  1. ارسال اعتبار نامه به فروشنده

پس از صدور اعتبار نامه، این سند باید به فروشنده ارسال شود. این کار معمولاً توسط بانک انجام می‌شود و فروشنده می‌تواند شرایط اعتبار نامه را بررسی کند. در این مرحله، فروشنده باید اطمینان حاصل کند که شرایط اعتبار نامه با توافقات اولیه مطابقت دارد.

  1. تأمین کالا یا خدمات توسط فروشنده

پس از دریافت اعتبار نامه، فروشنده اقدام به تأمین کالا یا خدمات مورد نظر می‌کند. این مرحله شامل تولید، بسته‌بندی و آماده‌سازی کالا برای ارسال به خریدار است. فروشنده همچنین باید مدارک لازم برای تأیید انجام معامله، مانند فاکتور و بارنامه، را آماده کند.

  1. ارائه مدارک به بانک برای پرداخت

فروشنده پس از تأمین کالا یا خدمات، مدارک مربوطه را به بانک ارائه می‌دهد. این مدارک شامل فاکتور، بارنامه و هر گونه مدرک دیگری است که نشان‌دهنده انجام معامله باشد. بانک این مدارک را بررسی می‌کند تا اطمینان حاصل کند که شرایط اعتبار نامه رعایت شده است.

  1. پرداخت و تسویه حساب

پس از تأیید مدارک و رعایت شرایط اعتبار نامه، بانک مبلغ اعتبار نامه را به حساب فروشنده واریز می‌کند. این مرحله نشان‌دهنده پایان معامله است و خریدار می‌تواند کالا یا خدمات را دریافت کند. همچنین، بانک ممکن است هزینه‌های مربوط به صدور اعتبار نامه را از خریدار دریافت کند.

نکات مهم در دریافت اعتبار نامه بانکی

– مدت اعتبار: توجه به تاریخ انقضا اعتبار نامه بسیار مهم است. اگر مدارک بعد از تاریخ انقضا ارائه شوند، بانک ممکن است پرداخت را انجام ندهد.

– شرایط خاص: هر اعتبار نامه ممکن است شرایط خاصی داشته باشد که باید به دقت مطالعه و رعایت شوند. این شرایط می‌تواند شامل نوع کالا، استانداردهای کیفی و الزامات مستندات باشد.

– هزینه‌ها: بانک‌ها معمولاً برای صدور اعتبار نامه هزینه‌هایی را دریافت می‌کنند که باید در نظر گرفته شود.

این مراحل و نکات به خریداران و فروشندگان کمک می‌کند تا فرآیند دریافت اعتبار نامه بانکی را به‌طور مؤثر مدیریت کنند و از امنیت مالی در معاملات خود اطمینان حاصل کنند.

دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی می تواند در مدیریت هر چه بهتر این اسناد کمک کند. سیستم کاران با شماره تماس 79165-021 در خدمت شماست.

فرق بین ضمانت نامه بانکی و اعتبار نامه بانکی چیست؟

تفاوت بین ضمانت نامه بانکی و اعتبار نامه بانکی به شرح زیر است:

  1. تعریف

– ضمانت نامه بانکی: این سند توسط بانک صادر می‌شود و تضمین می‌کند که در صورت عدم انجام تعهدات مالی یا قراردادی از سوی یک طرف (معمولاً متعهد)، بانک مبلغ مشخصی را به طرف دیگر (ذینفع) پرداخت خواهد کرد. این نوع سند بیشتر برای تأمین امنیت قراردادها و معاملات استفاده می‌شود.

  – اعتبار نامه بانکی: این سند نیز توسط بانک صادر می‌شود، اما هدف آن تأمین مالی معاملات بین‌المللی است. اعتبار نامه بانکی تضمین می‌کند که بانک مبلغ مشخصی را به فروشنده پرداخت خواهد کرد، مشروط بر اینکه شرایط مشخص شده در اعتبار نامه رعایت شود.

  1. هدف

– ضمانت نامه بانکی: معمولاً برای تضمین اجرای قراردادها و تأمین امنیت در معاملات تجاری استفاده می‌شود. به عنوان مثال، در پروژه‌های ساختمانی یا تأمین کالا.

  – اعتبار نامه بانکی: بیشتر در معاملات بین‌المللی و تجارت خارجی کاربرد دارد و به خریدار اطمینان می‌دهد که فروشنده مبلغ را دریافت خواهد کرد، به شرطی که کالا یا خدمات مطابق با شرایط قرارداد ارائه شوند.

  1. فرآیند پرداخت

– ضمانت نامه بانکی: در صورت عدم انجام تعهدات، ذینفع می‌تواند به بانک مراجعه کند و درخواست پرداخت کند. بانک پس از بررسی مدارک و شرایط، مبلغ را پرداخت می‌کند.

  – اعتبار نامه بانکی: فروشنده پس از ارائه مدارک مورد نیاز به بانک (که نشان‌دهنده انجام تعهداتش است)، می‌تواند درخواست پرداخت کند. بانک پس از تأیید مدارک، مبلغ را به حساب فروشنده واریز می‌کند.

  1. مدت اعتبار ضمانتنامه بانکی

– ضمانت نامه بانکی: معمولاً دارای مدت اعتبار مشخصی است که پس از آن دیگر معتبر نیست و ممکن است نیاز به تمدید داشته باشد.

  – اعتبار نامه بانکی: همچنین دارای تاریخ انقضا است و باید در مدت مشخصی استفاده شود.

  1. نوع مستندات مورد نیاز

– ضمانت نامه بانکی: معمولاً به مدارکی از جمله قرارداد اصلی و مستندات مربوط به عدم انجام تعهدات نیاز دارد.

  – اعتبار نامه بانکی: نیاز به مدارکی مانند فاکتور، بارنامه و سایر مستندات مربوط به تحویل کالا یا خدمات دارد.

این تفاوت‌ها به شما کمک می‌کند تا درک بهتری از کاربردها و ویژگی‌های هر یک از این اسناد داشته باشید.

دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی می تواند در مدیریت هر چه بهتر این اسناد کمک کند. سیستم کاران با شماره تماس 79165-021 در خدمت شماست.

 

صدور ضمانتنامه بانکی چه تاثیری بر اقتصاد شرکتها و جامعه دارد؟

صدور ضمانت‌نامه بانکی تأثیرات مهمی بر اقتصاد شرکت‌ها و جامعه دارد که به شرح زیر است:

  1. افزایش اعتماد

– در معاملات تجاری: ضمانت‌نامه‌های بانکی به طرفین قرارداد اطمینان می‌دهند که در صورت عدم انجام تعهدات، مبلغ مشخصی پرداخت خواهد شد. این امر باعث می‌شود که شرکت‌ها با آرامش بیشتری به انجام معاملات بپردازند.

  1. تسهیل تأمین مالی

– دسترسی به منابع مالی: شرکت‌ها با داشتن ضمانت‌نامه بانکی می‌توانند به راحتی وام بگیرند یا اعتبار دریافت کنند. این موضوع به ویژه برای شرکت‌های کوچک و متوسط که ممکن است به منابع مالی دسترسی کمتری داشته باشند، بسیار حائز اهمیت است.

  1. کاهش ریسک

– مدیریت ریسک‌های مالی: با صدور ضمانت‌نامه، ریسک‌های مالی و تجاری کاهش می‌یابد. این امر به شرکت‌ها کمک می‌کند تا با اطمینان بیشتری در پروژه‌های بزرگ سرمایه‌گذاری کنند.

  1. توسعه اقتصادی

– تحریک رشد اقتصادی: ضمانت‌نامه‌های بانکی می‌توانند به توسعه پروژه‌های زیرساختی و اقتصادی کمک کنند. این پروژه‌ها معمولاً به ایجاد شغل و افزایش تولید ناخالص داخلی منجر می‌شوند.

  1. حمایت از بازارهای مالی

– تقویت سیستم مالی: وجود ضمانت‌نامه‌های بانکی به پایداری و اعتبار سیستم مالی کمک می‌کند. این موضوع می‌تواند به جذب سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی منجر شود.

  1. ایجاد رقابت سالم

– افزایش رقابت: با فراهم شدن امکان تأمین مالی و کاهش ریسک، شرکت‌ها می‌توانند با یکدیگر رقابت کنند و این امر به بهبود کیفیت خدمات و محصولات منجر می‌شود.

  1. توسعه روابط تجاری بین‌المللی

– تسهیل تجارت خارجی: ضمانت‌نامه‌های بانکی در تجارت بین‌المللی نقش مهمی ایفا می‌کنند و به تسهیل معاملات بین‌المللی کمک می‌کنند.

این تأثیرات نشان‌دهنده اهمیت ضمانت‌نامه‌های بانکی در تقویت اقتصاد شرکت‌ها و جامعه است.

 

صدور اعتبارنامه بانکی چه تاثیری بر اقتصاد شرکتها و جامعه دارد؟

صدور اعتبارنامه بانکی تأثیرات مهمی بر اقتصاد شرکت‌ها و جامعه دارد که به شرح زیر است:

  1. تسهیل تجارت بین‌المللی

– افزایش اعتماد: اعتبارنامه‌های بانکی به طرفین قرارداد اطمینان می‌دهند که پرداخت‌ها به موقع انجام خواهد شد. این امر به تسهیل تجارت بین‌المللی کمک می‌کند.

  1. دسترسی به منابع مالی

– تأمین مالی آسان‌تر: شرکت‌ها با داشتن اعتبارنامه می‌توانند به راحتی وام بگیرند یا اعتبار بیشتری دریافت کنند که به رشد و توسعه آن‌ها کمک می‌کند.

  1. کاهش ریسک تجاری

– مدیریت ریسک: اعتبارنامه‌ها به کاهش ریسک‌های مالی و تجاری کمک می‌کنند، به ویژه در معاملات بزرگ یا پیچیده.

  1. تحریک رشد اقتصادی

– ایجاد شغل: با تسهیل تأمین مالی و افزایش فعالیت‌های تجاری، اعتبارنامه‌ها می‌توانند به ایجاد شغل و افزایش تولید ناخالص داخلی منجر شوند.

  1. تقویت روابط تجاری

– توسعه همکاری‌ها: وجود اعتبارنامه‌های بانکی می‌تواند به تقویت روابط تجاری و ایجاد همکاری‌های جدید بین شرکت‌ها کمک کند.

  1. حمایت از بازارهای مالی

– پایداری سیستم مالی: اعتبارنامه‌ها به اعتبار سیستم مالی کمک کرده و باعث جذب سرمایه‌گذاران می‌شوند.

  1. افزایش رقابت در بازار

– بهبود کیفیت خدمات و محصولات: با فراهم شدن امکان تأمین مالی و کاهش ریسک، شرکت‌ها می‌توانند با یکدیگر رقابت کنند و این امر به بهبود کیفیت و تنوع محصولات منجر می‌شود.

این تأثیرات نشان‌دهنده اهمیت اعتبارنامه‌های بانکی در تقویت اقتصاد شرکت‌ها و جامعه است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید اطلاعیه ها و قونانین و مقررات موجود در سایت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را بخوانید.

دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی می تواند در مدیریت هر چه بهتر این اسناد کمک کند. سیستم کاران با شماره تماس 79165-021 در خدمت شماست.

 

لینک دانلود نمونه دستورالعمل مدیریت ضمانت نامه و اعتبار نامه های بانکی –  فرمت Word

گواهینامه ایزو معتبر و قابل استعلام
اخذ گواهینامه ایزو ISO معتبر و قابل استعلام در کمترین زمان و پایین ترین قیمت

مطالب مهمی که متقاضیان بدنبال آن هستند.

مطالب فنی و کاربردی مورد نیاز کارشناسان و علاقمندان به ایزو ISO

6 Responses

  1. روشهای اجرایی و دستورالعملهایی که شما درون سایتتون میزارید عالیه. ما از مراکز همکار شما میخواستیم مستندات ایزو رو بگیریم به ما هزینه های نجومی گفتن تا اینکه توی سایت شما این روشهای اجرایی رو به راحتی داریم دانلود می کنیم . واقعا ممنونم

  2. تمامی روشهای اجرایی رو شما توی سایتتون میزارید؟ زمان میبره؟ آیا الان مستندات ایزو رو آماده دارید که کامل باشه و ما بتونیم اونو تهیه کنیم؟

    1. مستندات ایزو به صورت یک پکیج آماده هست. شما می تونید جهت دریافت پکیج کامل مستندات ایزو هم به کانال تلگرامی ما که از طریق تماس با مرکز می تونید بهش دسترسی پیداکنید و یا با 79165-021 تماس بگیرید.

  3. سلام علیکم
    آیا شما بغیر از دستور العملهای مدیریت ضمانت نامه دستورالعمل های دیگر را هم دارید و میتونید بصورت یک پکیج کامل برای ما ارسال کنید ؟ ممنونم

    1. مستندات ایزو به صورت یک پکیج آماده هست. شما می تونید جهت دریافت پکیج کامل مستندات ایزو هم به کانال تلگرامی ما که از طریق تماس با مرکز می تونید بهش دسترسی پیداکنید و یا با ۷۹۱۶۵-۰۲۱ تماس بگیرید.

  4. سلام وقت بخیر ما از شرکت سیستم کاران گواهینامه ایزو 9001 و 14001 و 45001 اصلی و معتبر تحت اعتبار IAF دریافت کردیم. علاوه بر اینکه هزینه گواهینامه ها بسیار معقول و مناسب بود مشاوران مرکز با صبر و حوصله در دریافت مستندات و پیاده سازی دستورالعمل ها به ما کمک کردند و من برای دریافت گواهینامه ایزو شرکت سیستم کاران را به همه پیشنهاد میکنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینکهای مفید و مرتبط
enemad-logo