چگونه گواهینامه ایزو بگیریم؟
سوال اغلب مدیران و صاحبان موسسات و شرکتهای تولیدی و خدماتی این است که چگونه گواهینامه ایزو بگیریم؟ یا اصلا شرایط لازم را برای اخذ گواهی نامه ایزو چیست؟ قبل از اینکه به سوال فوق پاسخ دهیم، ابتدا به تعریف گواهینامه ISO می پردازیم و سپس به انواع گواهینامه های ایزو که در حال حاضر موجود است، و در آخر به چگونگی مراحل دریافت گواهی ایزو می رسیم. با ادامه مطالب با ما همراه باشید.
گواهینامه و یا استاندارد ایزو چیست؟
استاندارد ایزو در واقع توسط سازمان بین المللی استاندارد صادر می شود . تا کلیه کالاهایی که در جریان مبادلات و تجارت داخلی و خارجی قرار می گیرند از استاندارد های مشابه و یکسانی برخوردار باشند. در واقع این سازمان دارای کمیته های مختلفی هست. که هر کدام وظیفه بررسی استانداردهای مخصوص به بخش خود را دارند و چنانچه شرکت و موسسه مورد بررسی تمام استاندارد های لازم را دارا باشد. مدرک ایزو را در رابطه با ان شرکت را صادر می نمایند.
انواع گواهینامه های ایزو کدامند؟
چگونه گواهینامه ایزو بگیریم؟ استاندارد ISO با توجه به نوع فعالیت ها نیز در طیف گسترده ای قرار دارند، استاندارد های ایزو می توانند برای نوع خدمات سازمان ارائه می دهد. نوع محصولی که تولید میشود، نوع مراحل فعالیت و یا تامین مواد باشد. صاحبان مشاغل و شرکت ها قبل از اخذ گواهینامه ISO ابتدا باید استاندارد های مربوط به فعالیت خود را شناسایی کنند و بعد اقدام به دریافت یک یا چند گواهینامه استاندارد متناسب با شرکت خدماتی یا تولیدی خود نمایند. در ذیل به برخی از رایج ترین گواهینامه های ایزو اشاره می کنیم:
ایزو 9001
گواهی نامه ایزو 9001 یکی از زیر مجموعه های ایزو 9000 می باشد و یکی از گواهینامه های مشهور می باشد. این گواهینامه جهت بسیاری از شرکت ها و موسسات می تواند اخذ گردد. و به بررسی مدیریت کیفیت ها از جمله کسب رضایت مشتریان، هدف و انگیزه شرکت جهت رشد و ارتقاء می پردازد.
ایزو 14001
گواهی ایزو 14001 از زیر مجموعه های ایزو 14000 می باشد که این گواهینامه در راستای بهبود محیط زیست و بدون توجه به فعالیت شرکت، تعریف شده است.
ایزو 45001
استاندارد ایزو 45001 در واقع جهت افزایش ایمنی کارکنان و شاغلین در شرکت و رعایت استاندارد های ایمنی در محل کار تعریف شده است.
ایزو 22000
گواهینامه ایزو 22000 در رابطه با رعایت استاندارد های لازم در تولید مواد غذایی سالم و ایمن جهت سلامت مصرف کنندگان تعریف شده است.
ایزو 10002 و ایزو 10004
گواهینامه های ایزو 10002 و ایزو 10004 در واقع برای افزایش کیفیت، مشتری مداری و نظارت و بررسی شکایات و انتقادات در موسسات تعریف شده است.
اخذ گواهینامه ایزو شامل چه مراحلی است؟
حال باید ببینیم که چگونه گواهی ایزو بگیریم؟ هر موسسه و شرکتی برای گرفتن گواهی نامه ISO باید با توجه به نوع فعالیت خود مراحلی را طی نماید و اخذ گواهی ایزو نیز بسته به ساده و پیچیدگی فعالیت و تجارت مورد نظر ممکن است بین شش الی دوازده ماه طول بکشد. در ادامه به اختصار این مراحل را شرح می دهیم:
- ابتدا باید شرکت مشاور متناسب با حوزه فعالیت خود را انتخاب نماییم تا در فرایند اخذ استاندارد ایزو همراهی نماید.
- فرم پرسشنامه جهت برآورد هزینه مشاوره شرکت و موسسه با توجه به فعالیت و تجارت مورد نظر باید تکمیل شود.
- فرم عقد قرارداد با شرکت مشاور ارسال گردد.
- جلساتی جهت آشنایی بیشتر مشاور استاندارد ایزو با صاحبان و مدیران شرکت و بررسی عملکرد شرکت برای دریافت گواهینامه ایزو برگزار شود.
- راهکارهایی جهت کیفیت مدیریت تعریف شود و مسئولیت اشخاص در راستای رسیدگی به کیفیت مد نظر استاندارد ایزو به طور مشخص تعیین شود.
- کلیه قوانین ISO و قواعد مربوط به کیفیت مدیریت به کارکنان شرکت آموزش داده شود تا این قوانین و استاندارد ها در سیستم مورد نظر اعمال گردد.
- آمادگی موسسه و شرکت ارزیابی و یا به اصطلاح پیش ممیزی گردد.
- مرجعی جهت صدور گواهینامه ی ایزو و انجام عقد قرارداد انتخاب شود.
- با همکاری مرجع صدور گواهینامه یک روز مشخص را برای انجام ممیزی تعیین گردد.
- فرایند ممیزی در طی دو مرحله صورت بگیرد.
صدور گواهینامه ایزو
چنانچه تمامی مراحل گرفتن گواهینامه یISO به درستی صورت گیرد گواهینامه و استاندارد ایزو برای شرکت و موسسه مورد نظر صادر می شود و در صورت وجود مشکلی در این مراحل، حسابرس مربوطه انجام مراحل و فعالیت های لازم را در مسیر درست جهت اخذ گواهینامه به مدیران یادآور می شود. اما بعد از صدور گواهی ایزو شرکت به طور سالانه مورد ممیزی قرار می گیرد. تا بر ادامه روند رعایت دستورالعمل های استاندارد، نظارت شود. امیدواریم که بعد از مطالعه این مقاله با فرایند چگونه گواهی نامه ایزو بگیریم؟ آشنا باشید.
مطالب مهم دیگر مرتبط با این مقاله
گواهینامه ایزو – ۷۹۱۶۵-۰۲۱ – اخذ ایزو – گرفتن ایزو – دریافت ایزو