اخذ ایزو : مراحل ، شرایط ، مدارک و نحوه اخذ گواهینامه ایزو
اخذ ایزو ، مراحل ، شرایط ، مدارک و نحوه اخذ گواهینامه ایزو بطور کلی از دو روش با اعتبار IAF و بدون اعتبار IAF انجام داده میشود. گواهینامه ایزو از مراجع با اعتبار IAF را چگونه بگیریم؟ گواهینامه ایزو از مراجع بدون اعتبار IAF را چگونه بگیریم؟
نحوه اخذ گواهینامه ایزو مستلزم یکسری اطلاعات اولیه در خصوص گواهینامه ایزو هست. اینکه ایزو چیست؟ گواهینامه ایزو چیست؟ مراجع صادر کننده گواهی ایزو کدامند؟ در نهایت به نحوه اخذ گواهینامه ایزو پی برد.
ISO چیست؟
ISO نام اختصاری یک سازمان غیر دولتی با اعتبار بین المللی است که در سال ۱۹۴۷ کار خود را آغاز نمود. سازمان ایزو ISO با انجام تحقیقات و بررسیهای استانداردهای مختلف در کشورهای جهان جهت تسهیل هماهنگی و همسو کردن استانداردهای مختلف به تهیه و تدوین انواع استانداردهای ایزو پرداخته است.
ISO یک کلمه یونانی در معنای لغوی یکسان سازی نیز با همان هدف سازمان ایزو برابری میکند. البته با توجه بنام کامل سازمان ایزو تحت عنوان International Organisation for Standardiztion میتوان گفت ISO مخفف کلمات International و Standardiztion و Organisation میباشد.
قوانین و دستورالعملهای سازمان ایزو کلیه فرآیندهای تولید و کیفیت محصولات و خدمات را در برمیگیرد. همچنین کلیه الزامات ایمنی و تضمین سلامت افراد جامعه و حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان را شامل میشود. استانداردهای ایزو طیف گستردهای از مشاغل و انواع کسب و کارها را شامل میشوند.
ایزو ISO دارای قوانین و الزاماتی است که اثرات مخرب و منفی بر روی محیط زیست و منابع طبیعی را حذف یا کاهش میدهند. از منابع طبیعی همچون آب و هوا و خاک محافظت میکنند. استانداردهای ایزو با ایجاد یک حس خوب باعث جلب اعتماد و رضایت مشتریان و مصرف کنندگان میشوند.
استانداردهای سازمان بین المللی استاندارد ایزو بعلت اینکه در سطح جهانی مطرح میشوند اقتصاد و چرخه تولید یک کشور را رونق میبخشند. سطح اعتبار و قدرت کشور را بالا می برند. انواع استانداردهای ایزو بهترین ابزار افزایش درآمد و افزایش میزان بودجه و ثروت کشور با ارائه محصولات و خدمات برتر و انجام صادرات به کشورهای خارجی میباشند.
گواهینامه ISO چیست؟
گواهینامه ایزو ، گواهی نامه ایزو ، گواهی ایزو ، گواهینامه ISO ، آرم ایزو ، نشان ایزو ، برچسب ایزو و Certificate ISO یک سند مهم هست. سندی است که طراحی و اجرای قوانین و الزامات استانداردهای ایزو را توسط سازمان خواهان ایزو اثبات میکند.
گواهینامه ایزو ISO مجوز ورود یک سازمان برای شرکت در مناقصات یا مجوز یک شرکت برای انجام صادرات محصولات و خدمات هست. حتی مجوزی جهت انجام تبلیغات و برندسازی و بازاریابی بهتر و سریعتر میباشد. گواهینامههای ایزو در دو سطح اعتباری تعریف میشوند. استانداردهای ایزو در دو حالت IAF دار و غیر IAF ثبت و صادر میشوند. جهت تعریف گواهینامه ایزو با اعتبار IAF و بدون اعتبار IAF باید با عناوین و اصطلاحات IAF و AB و CB آشنا شوید.

IAF چیست؟
IAF مجمعی دولتی و عظیم با اعتبار بین المللی است که توسط سازمان بین المللی استاندارد ایزو ایجاد شد. سازمان ایزو ISO وظیفه تهیه و تدوین و ارائه مشخصات فنی قوانین و استانداردهای ایزو را برعهده دارد. با اینحال نمیتواند برروی کار مراجع ثبت و صدور گواهینامههای ایزو نظارت و مدیریت داشته باشد نهاد IAF را ایجاد نمود.
International Accerdiation Forum نام جهانی انجمن اعتباردهندگان بین المللی یا در اصطلاح IAF میباشد. IAF با اعتبار سنجی و ارزیابی انطباق در اجرای درست قوانین و الزامات استانداردهای ایزو نظارت و مدیریت میکند. تا بهبود کیفیت و ایمنی و کارایی در محصولات و خدمات رشد و ارتقا یابد.
AB چیست؟
AB با عنوان کامل Accerdiation Body یا همان مراکز اعتبار دهنده اعضای انجمن IAF می باشند. هر کشوری که تابع قوانین و الزامات استانداردهای ایزو میباشد توسط یک نماینده رسمی و دولتی قانون گذار با عضویت در انجمن IAF فعالیت میکنند. کشورها هر کدام که دارای یک مرکز ملی استاندارد است یک نماینده یا اصطلاحاً یک AB معرفی میکند.
البته در کشور ایران یکسری AB ها هستند که بدون عضویت در انجمن IAF فعالیت میکنند. مسلما AB های بدون عضویت در انجمن اعتبار دهندگان بین المللی نمیتوانند در سطح بینالمللی اعتبار بگیرند. AB های رسمی و دولتی یک رابط و بعنوان مرکزی واسطه جهت اعتبار بخشی انجمن IAF به مراجع و شرکتهای صادر کننده گواهینامه ایزو هستند.
CB چیست؟
CB ها همان Certification Body یا مراجع و شرکتهای ثبت و صدور گواهینامه ایزو هستند که متناسب با اعتباری که از انجمن IAF میگیرند ثبت و صدور گواهینامه ایزو را انجام میدهند. اخذ ایزو توسط CB ها به دو صورت IAF دار و غیر IAF انجام داده میشود. مراجع صادر کننده زیادی در سطح شهرهای دنیا از جمله ایران ادعای صدور انواع گواهینامههای ایزو را بصورت معتبر و قانونی دارند.
اثبات اعتبار و اصالت مراجع صدور گواهینامه ایزو فقط توسط میزان اعتباری که از نهاد IAF میگیرند مشخص میشود. اگر چنانچه شرکت و مرجعی نام نهاد اعتبار دهنده دیگری غیر از IAF را معرفی نمود اطمینان حاصل نکنید چراکه قطعا مراکز و مراجعی فیک و تقلبی هستند. سازمان بین المللی استاندارد ایزو فقط و فقط مجمع اعتبار دهندگان بین المللی IAF را میشناسد.
CB های IAF دار به شرکتهایی گفته میشوند که تحت اعتبار یک AB با عضویت در انجمن IAF انواع استانداردهای ایزو را ثبت و گواهینامههای ایزو را صادر میکنند. دسته CB های غیر IAF به شرکتهایی گفته میشوند که تحت اعتبار یک AB بدون عضویت در انجمن IAF انواع استانداردهای ایزو را ثبت و گواهینامههای ایزو را صادر میکنند.
شناسایی اعتبار و اصالت مراجع صدور گواهینامه ایزو با مراجعه به سایت رسمی IAF به نشانی WWW.IAF.NU انجام داده میشود. روش کار بصورت مختصر بدین صورت است که ابتدا وارد سایت رسمی IAF شوید و بعد نام AB را سرچ کرده و بعد از جستجو وارد سایت AB شوید. در سایت AB نام CB مورد نظر را جستجو کنید و درنهایت با مشاهده نام CB بر اعتبار و اصالت CB اطمینان حاصل کنید.

استانداردهای ایزو گواهینامههای ایزو کدامند؟
سازمان بین المللی استاندارد ایزو برای هر حرفه و هر نوع کسب و کاری یکسری قوانین و الزامات را در حوزههای صنعتی، تولیدی، خدماتی، صنایع و مواد غذایی، درمانی و آموزشی و پژوهشی و تحقیقاتی، پیمانکاری و بازرگانی و غیره تهیه و تدوین نموده است. قوانین والزامات تدوین شده را در قالب استانداردهای ایزو همراه با یک کد شناسایی بصورت جهانی در سایت رسمی ایزو به نشانی WWW.ISO.ORG منتشر نموده است.
استانداردهای ایزو هم شامل سیستمهای مدیریتی و هم شامل محصولات و خدمات میشوند. سازمان جهانی ایزو طبق آخرین آماری که اعلام کرده است تاکنون ۲۲۰۸۸ استاندارد تهیه و تدوین نموده است. در کشور ایران بیشترین و پرکاربردترین استانداردهای ایزو مربوط به سیستمهای مدیریتی میباشد. برخی از مهمترین استانداردهای ایزو در حوزه سیستمهای مدیریتی عبارتند از:
گواهینامه ISO 9001 سیستم مدیریت کیفیت
گواهی نامه ISO 14001 سیستم مدیریت زیست محیطی
گواهینامه ISO 45001 سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی
گواهی نامه ISO 10002 سیستم مدیریت کیفیت – رسیدگی به شکایات مشتریان
گواهینامه ISO 22000 سیستم مدیریت ایمنی در صنایع غذایی
گواهی نامه ISO 13485 سیستم مدیریت کیفیت ویژه تجهیزات پزشکی
الزامات و مزایای اخذ ایزو ۹۰۰۱
الزامات و مزایای دریافت ایزو 9001 بسیار زیاد هست. سیستم مدیریت کیفیت تحت عنوان ISO 9001 مزیتهای زیادی برای سازمانها به همراه دارد. از جمله الزامات و همچنین مزایای اخذ استاندارد ایزو 9001 میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
شناسایی و مستند سازی کلیه فرآیندهای موجود در سیستم
مشخص کردن فرآیندهای اصلی و تعریف منابع مالی برای اجرای فرآیندها
بهینه سازی فرآیندها و تعریف معیارهای سنجش
افزایش سطح کیفیت محصولات و خدمات و بهبود مستمر و توسعه پایدار
افزایش اعتبار و ارزش سازمان در بازارهای داخلی و خارجی
حذف کارهای تکراری و کاهش هزینههای عملیاتی و سود آوری بیشتر
افزایش انعطاف پذیری و برآورده سازی نیازهای بازار
الزامات و مزایای اخذ ایزو ۱۴۰۰۱
الزامات و مزایای اخذ ISO 14001 بسیار هست. ایزو 14001 تحت عنوان سیستم مدیریت زیست محیطی را میتوان به شرح ذیل تعریف نمود.
تعریف فرآیندهای اصلی برای حفاظت از محیط زیست
اندازه گیری اثرات مخرب بر محیط زیست
آموزش پرسنل و کارکنان برای حفاظت از منابع طبیعی
صرفه جویی در هزینهها و کاهش هزینههای عملیاتی
کسب نام نیک و شهرت بخاطر ارزش نهادن به حفظ محیط زیست
مدیریت صحیح پسماندها و آلایندهها و بازیافت صحیح
افزایش ارزش افزوده در میان سازمانهای داخلی و خارجی
الزامات و مزایای اخذ ایزو ۴۵۰۰۱
الزامات و مزایای دریافت ISO 45001 سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای را می توان اینچنین بیان کرد.
برنامه ریزی فرآیندها با هدف افزایش ایمنی و حفاظت از کارکنان
تعریف ساختارهای مدیریتی و بهبود مستمر فرآیندها
افزایش ایمنی و حفاظت از سلامت نیروی انسانی
حذف یا کاهش هزینههای حوادث با کاهش ریسکهای سازمانی
ایجاد محیطی امن و ایمن
افزایش انگیزه کارکنان و کارگران و رضایت مندی افراد شاغل در مجموعه
افزایش توانمندی نیروی انسانی و بازدهی بیشتر

اخذ ایزو توسط مراجع با اعتبار انجمن اعتباردهندگان بین المللی IAF چند مرحله دارد؟
مراحل اخذ ایزو توسط CB های با اعتبار IAF بعلت طراحی و اجرای واقعی استانداردهای ایزو در زمان طولانیتر و با هزینه بیشتری اخذ میشود. سازمانها و شرکتهایی که اهدافی همچون صادرات محصولات و خدماتشان را دنبال میکنند. آنها ملزم به اخذ گواهینامه ایزو از مراجع صدور ایزو با اعتبار IAF هستند.
اولین قدم انتخاب یک مشاور و یا مرکز مشاوره معتبر در حوزه ایزو میباشد. دومین قدم با مشخص کردن اهداف سازمان و انتخاب مرجع ثبت و صدور گواهینامه ایزو انجام داده میشود. قدم سوم با مشخص کردن زمینه فعالیت سازمان و انتخاب نوع گواهینامه ایزو مشخص میگردد. گام چهارم تهیه نمونه مستندات ایزو و اجرای واقعی استانداردهای ایزو میباشد.
قدم پنجم نیاز به انجام مشاوره و کارشناسی درست برای اجرای درست و واقعی تک به تک استانداردهای ایزو میباشد. گام ششم انجام ممیزی اولیه توسط کارشناس داخلی مجموعه جهت رفع نواقص و مشکلات احتمالی میباشد. قدم هفتم انجام ممیزی نهایی توسط کارشناس مرجع صدور گواهینامه ایزو و بررسی نهایی میباشد. در نهایت آخرین قدم با تأیید نهایی بازرس ثبت و صدور گواهینامه ایزو انجام داده میشود.
اخذ ایزو توسط مراجع بدون اعتبار انجمن اعتباردهندگان بین المللی IAF چند مرحله دارد؟
مراحل اخذ ایزو توسط CB بدون اعتبار IAF بعلت حذف طراحی و پیاده سازی استانداردهای ایزو در مدت زمان کوتاهی با هزینه بسیار کم ثبت و صادر میشود. سازمانها و شرکتهایی که اهداف داخلی همچون تبلیغات و برند سازی و بازاریابی و حضور در مناقصات را دنبال میکنند میتوانند در صورت تأیید کارفرما توسط مراجع صادر کننده گواهینامه ایزو بدون اعتبار IAF اقدام به گرفتن گواهینامه ایزو نمایند.
اخذ ایزو توسط مراجع بدون اعتبار IAF در سه قدم انجام داده میشود. نحوه اخذ گواهینامه ایزو از طریق مراجع غیر iaf را چنین میتوان تعبیر کرد. قدم اول تعیین اهداف و انتخاب مرجع صدور گواهینامه ایزو می باشد. گام دوم تعیین زمینه فعالیت سازمان و انتخاب نوع گواهینامه ایزو هست. در نهایت قدم سوم ثبت و صدور گواهینامه ایزو میباشد. مسئولان و مدیران سازمانها و شرکتهای متقاضی ایزو میتوانند بصورت اختیاری نمونه مستندات ایزو را بصورت رایگان دریافت کنند. سپس در فرصتی مناسب اجرا نمایند.

نحوه اخذ گواهینامه ایزو با مرکز سیستم کاران
اخذ گواهینامه ایزو از طریق سیستم کاران اما به راحتی امکانپذیر هست. با یک تماس با دفتر مرکزی 79165 – 021 از خدمات مشاوره رایگان ما بهره بگیرید.
1- ارتباط با مراکز مشاوره و ثبت و صدور گواهینامه ایزو همچون سیستم کاران
هنگامی که شما با مرکز سیستم کاران تماس می گیرید اطلاعات کامل در اختیارتان قرار داده میشود. مشاورین مرکز ابتدا توضیحات اولیه را به شما ارائه می دهند. اطلاعات مهمی همچون ایزو چیست؟ مراجع صادر کننده گواهینامه ایزو را برای شما تشریح میکنند. نحوه اعتبار سنجی و استعلام گواهینامه های ایزو را برای شما توضیح میدهند. گواهینامه های ایزو متناسب نیاز شما را بهتان معرفی میکنند.
پس اولین مرحله با تماس با سیستم کاران شروع می گردد. کلیه خدمات مشاوره مرکز سیستم کاران رایگان میباشد. مشاورین مرکز تمام اطلاعات را برای شما شفاف سازی میکنند. صداقت در گفتار بزرگترین هدف ماست.
2 – هزینه اخذ گواهینامه ایزو
نامه ای حاوی اطلاعاتی در خصوص گواهی ایزو برای متقاضی ارسال میگردد. نامه اعلام قیمت ایزو شامل معرفی انواع برندها به همراه هزینه مرتبط با آنهاست. این نامه شامل دو قسمت هزینه می باشد. اولین قسمت هزینه صدور گواهینامه ایزو مربوطه هست. دومین قسمت شامل هزینه تمدید سالیانه ایزو می گردد.
گواهی نامه های ISO سه ساله صادر میگردند. اما هر ساله قبل از سررسید سالیانه شان بایستی تمدید گردند. عدم تمدید گواهینامه های ایزو باعث ابطال آنها میگردد. AB مربوطه نام شرکت را از سایت بیرون می آورد و دیگر گواهینامه ایزو قابلیت رجیستری ندارد. در این صورت از اعتبار ساقط میگردد.

3 – فرم درخواست گواهینامه ایزو
بعد از اینکه صحبتهای لازمه صورت گرفت. مجموعه متقاضی با مرکز به توافق رسید. فرم درخواست گواهی ایزو برای متقاضی از طریق ایمیل ، تلگرام ، واتساپ و یا هر پیام رسان دیگر ارسال میگردد. متقاضی این فرم را که شامل یکسری اطلاعات هست تا سر بند مالی پر میکند. دوباره فرم را برای بخش هماهنگی ارسال می کند. اصلاحات لازمه توسط کارشناسان انجام می گردد. سپس فرم جهت تایید مجموعه متقاضی ایزو برایشان ارسال میگردد. نهایتا فایل متقاضی به قسمت اجرایی ارجاع میگردد.
4 – ثبت و صدور گواهینامه ISO
در نهایت فایل به قسمت اجرایی ارجاع میگردد. در این قسمت اقدامات لازمه جهت ثبت و صدور گواهی ایزو انجام میگیرد. هر زمان گواهینامه ایزو شرکت متقاضی آماده شد با مجموعه جهت ارسال گواهینامه هماهنگ میگردد.
5 – تمدید گواهینامه ایزو
گواهینامه ایزو سه ساله صادر میگردد. همانطور که در بالا گفتیم قبل از سررسید سالیانه بایستی تمدید انجام گردد. به همین جهت کارشناس تمدید مرکز قبل از سر رسید سالانه با متقاضی تماس میگیرد. تا ضمن اطلاع رسانی در صورت تمایل گواهی ایزو تمدید گردد. در غیر اینصورت و عدم تمایل مجموعه متقاضی گواهی نامه ایزو از اعتبار ساقط میگردد.
مرکز مشاوره و اطلاع رسانی سیستم کاران با وجود مشاورین باتجربه در خدمت متقاضیان محترم هست. متقاضیان عزیز می توانند تنها با یک تماس با شماره 79165 – 021 با ما تماس بگیرند. مرکز سیستم کاران صفر تا صد اخذ گواهی ایزو را کاملا بصورت غیر حضوری برای شما به سرانجام میرساند.
مطالب مهم دیگر مرتبط با این مقاله
گواهینامه ایزو – ۷۹۱۶۵-۰۲۱ – اخذ ایزو – گرفتن ایزو – دریافت ایزو
7 Responses
مراحل و مدارک و شرایط اخذ گواهینامه ایزو چیه؟ ما برای مناقصه ایزو میخوایم وقتم نداریم چیکار باید بکنیم؟
اخذ گواهینامه ایزو خیلی دنگ و فنگ داشت و ما خبر نداشتیم؟
دریافت گواهی نامه ایزو رو سخت نگیرید. بخدا خیلی راحته.
من خودم برای پیاده سازیش از سیستم کاران مشاوره رایگان گرفتم و گواهی ایزو ۹۰۰۱ از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران گرفتم.
اخذ گواهینامه ایزو با سطح اعتبار بين المللی چقدر زمان و هزینه نیاز دارد؟ آیا سطح اعتبار تمام مراجع بين المللی یکسان هست؟ شرکت ما جهت صادرات و تبلیغات بهتر در داخل کشور نیازمند گواهینامه ایزو هست. ما در حوزه تولید انواع شیرآلات فعالیت داریم. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید چه گواهینامه های ایزویی میتونیم بگیریم؟
ثبت مراکز مشاوره ایزو و فعالیت در این حوزه چگونه است؟ بنده فارغالتحصیل مهندسی صنایع هستم و بدنبال ثبت شرکت و ورود به این حوزه میباشم. متنها و مقالات سایتهای شما را مطالعه کردم. خیلی صریح و واضح بیان شدهاند. آیا جهت آموزش و کارورزی میتونم به شرکت شما بیام؟
گواهینامه ایزو معتبر و بینالمللی چه خصوصیاتی دارد و راه گرفتن این نوع گواهی چند مرحله دارد؟ آیا شرکتهای کوچیک با تعداد نیروی کم هم میتوانید گواهینامه ایزو با اعتبار بینالمللی را نیز بگیرند؟ هزینه و مدت زمان صدور تقریباً چقدر میشود؟
تمدید گواهینامه ایزو بعد از سه سال آیا امکان پذیر هست یا اینکه دوران تمدید حتما باید در همان سه سال اول باشد؟ جهت اخذ مجدد گواهینامه ایزو آیا باید تمام مراحل مستندسازی و پیاده سازی قوانین اجرا شود یا اینکه دیگر نیازی نیست؟
راه و روش تمدید گواهینامه ایزو چگونه هست ؟ هزینه های تمدید هم برابر با همان هزینه ابتدایی ثبت و صدور گواهینامه ایزو میشود یا کمتر تمام میشه ؟